Herman Edwards naar Kansas City

Corné (Curchulain)
Herman Edwards is de nieuwe hoofdcoach van de Kansas City Chiefs. De ploeg uit Missouri compenseert de New York Jets met een keuze in de vierde ronde van de eerstvolgende draft.

Edwards volgt Dick Vermeil op, die twee weken geleden voor de derde keer zijn pensionering aankondigde. Bij de Chiefs zal hij herenigd worden met general manager Carl Peterson, al meer dan 30 jaar een goede vriend van Edwards. De compensatie van een erg late keuze in de draft is opvallend door de manier waarop de deal tot stand kwam: zodra duidelijk werd dat zijn eveneens zeer goede vriend Vermeil zou stoppen uitte Peterson de wens om Edwards naar het Arrowhead-stadion te halen. Edwards had nog een contract voor twee jaar waarin hij twee miljoen dollar (1,8 miljoen euro) per seizoen zou verdienen. Door een contractverlenging en een salarisverhoging te eisen forceerde hij al snel een onwerkbare situatie. Dat hij naar Kansas City zou gaan stond vanaf dat moment eigenlijk al vast.

Ook in vergelijking met compensaties die eerder voor andere hoofdcoaches zijn overeengekomen komen de Jets er bekaaid vanaf. In 2001 moesten de Chiefs keuzes in de tweede en derde ronde van de draft aan de St. Louis Rams afstaan om Vermeil te mogen aannemen. Vermeil was een jaar eerder voor de tweede keer gestopt als hoofdcoach in de NFL. De Oakland Raiders mochten zelfs twee drafts achtereen een keuze in zowel de eerste als tweede ronde van de Tampa Bay Buccaneers ontvangen toen Jon Gruden de overstap maakte. Ook kon eigenaar Al Davis acht miljoen dollar (6,4 miljoen euro) laten bijschrijven. De Jets moesten ook al eens de overname van een nog onder contract staand hoofdcoach compenseren: voor Bill Parcells kregen de New England Patriots keuzes in de eerste vier rondes van de draft.

Edwards zal bij de Chiefs zijn gewenste salarisverhoging krijgen. Naar verluid zal de 51-jarige voormalig defensive back, die bij de Philadelphia Eagles met Peterson als general manager en Vermeil als hoofdcoach de Superbowl wist te bereiken, tussen de vier en vijf miljoen dollar (vier miljoen euro) gaan verdienen, een ruime verdubbeling van wat Jets-eigenaar Woody Johnson bood.

Met het binnenhalen van Edwards zijn de Chiefs de tweede van negen ploegen die dit naseizoen een nieuwe hoofdcoach aanstelden. Vorige week verzekerden de Minnesota Vikings zich van de diensten van Brad Childress, die dit seizoen nog als aanvalscoördinator bij de Eagles actief was.