Behandeling 'Zaak Kalou' op 26 januari

Tiede-Jan (TJDoornbos)
Salomon Kalou hoort op 26 januari of hij versneld een Nederlands paspoort krijgt. Gelukkig voor hem en Marco van Basten is dat dus ruim voor het WK in Duitsland.

De mensen die Kalou in deze zaak steunden waren bang in tijdnood te komen omdat de datum vaag bleef. Minister Verdonk ging na de uitspraak eind 2005 in beroep. Toen de Raad van State oordeelde dat Kalou wel degelijk iets toevoegt aan Oranje, zoals eerder Johan Cruijff en Marco van Basten al zeiden. Ondanks de diverse aanbevelingen bleef Verdonk voet bij stuk houden. Na het afwijzen ging 'Kamp Kalou' in beroep, dat vervolgens werd gewonnen. Helaas voor Kalou vocht Verdonk dat aan.

De bewindsvrouw zei: "Op basis van de thans bekende feiten en omstandigheden is niet aan te nemen dat het succes van het Nederlands elftal afhankelijk is van de bijdrage die betrokkene daarin zou kunnen leveren". Ze heeft met haar vasthoudende gedrag zowel vrienden als vijanden gemaakt.

Jelle Kroes, de advocaat van Kalou, toonde zich gisteren tevreden met de snelheid waarmee de beroepszaak wordt behandeld. "Dit biedt dus hoop", aldus Kroes. Als Verdonk wederom niet van mening verandert kunnen Kroes en Kalou in beroep gaan. "Maar ik verwacht niet dat dat nodig zal zijn", zegt Kroes, "want op die manier blijf je natuurlijk aan de gang. Als de Raad van State het besluit van de rechtbank volgt, kan de minister bijna niet anders dan Kalou een Nederlands paspoort toekennen".