Tuitert zet Spelen nog niet uit zijn hoofd

Michel (Baraja)
Mark Tuitert heeft zijn olympische droom nog altijd niet begraven. De Holtenaar wil alsnog proberen een plekje te veroveren in de achtervolgingsploeg.

Tuitert kende een dramatische NK afstanden in Thialf. Op de 1.000 meter en 1.500 meter kreeg hij het net niet voor elkaar een olympisch ticket te veroveren. Bovendien liep hij ook kwalificatie voor het EK allround mis, omdat hij verkoos niet te starten op de 5.000 meter. De Tukker – voor wie de Spelen nog terra incognita zijn - heeft echter nog stoute plannen voor dit schaatsseizoen: ”Ik ben erop gebrand me van mijn beste kant te laten zien. Daarom start ik morgen ook op het NK sprint. Eind januari wil ik me op het NK allround plaatsen voor het WK allround in Calgary.”

Zelfs een olympisch optreden speelt nog mee in het achterhoofd van Tuitert: ”Als ik hard schaats op het NK allround, heb ik een goede kans op een plekje in de achtervolgingsploeg.” Dit optimisme is niet helemaal ongegrond, want Tuitert is samen met Erben Wennemars en Carl Verheijen wereldkampioen op het onderdeel dat medio februari voor het eerst wordt afgewerkt op de Olympische Spelen. ”Maar of ze daar nog naar kijken, weet ik niet”, aldus Tuitert. ”Daarom richt ik me ook op het WK allround. Dat heb ik zelf in de hand.”