Raiders ontslaan Turner

Corné (Curchulain)
Het naseizoen van de NFL heeft weer een nieuw slachtoffer opgeleverd. Norv Turner werd vandaag door Al Davis, voormalig coach en huidig eigenaar van de Oakland Raiders, de laan uit gestuurd.

Turner wist in twee seizoenen onder de excentrieke Davis slechts negen overwinningen te boeken, waarvan slechts één tegen een rechtstreekse rivaal. Het is voor het eerst sinds 1963, het jaar dat Davis als coach bij de Raiders debuteerde, dat de Raiders drie seizoenen achtereen meer verliezen dan winnen. Het dieptepunt van Turners tijd in Oakland was echter de derde wedstrijd van het vorige seizoen, waarin quarterback Rich Gannon zijn nek brak. Opvolger Marques Tuiasosopo kon niet brengen wat Gannon had en dit seizoen werd Kerry Collins, net als Gannon een voormalig verliezend Superbowl-quarterback, aangetrokken samen met sterreceiver Randy Moss. De chemie leek te ontbreken en de Raiders wisten slechts tweemaal de 30-puntengrens te passeren. Tweemaal werd zelfs de tien punten niet gehaald.

Davis zal nu op zoek moeten naar de derde coach in vijf jaar, nadat Bill Callahan in 2003 ontslagen werd. Voor Callahan werden ook Tom Flores, Mike White, Joe Bugel, Art Shell en Mike Shanahan al eens de deur gewezen. "Punt nummer één dat ik geleerd heb in deze competitie, en waar iedereen naar op zoek is, is de snelle oplossing," aldus Turner, "Ik weet niet zeker of er wel zoiets bestaat." Turner werd in 2000 ook al door de Washington Redskins ontslagen. Hoewel eigenaar Dan Snyder een geduld vergelijkbaar met dat van Davis heeft, had Turner het in de hoofdstad zeven seizoenen uitgehouden.

Met het ontslag van Turner gaan er nu acht teams op zoek naar een nieuwe hoofdcoach. Eerder deze week ontsloegen vijf teams hun coaches en Dick Vermeil van de Kansas City Chiefs kondigde zijn pensionering aan. Gedurende het seizoen werd in Detroit nog Steve Mariucci ontslagen. Ook voor hem moet nog een permanente vervanger worden gevonden.