Terugblik 2005: Oktober

Olga (Nuongirl)
Oktober

Atletiek

De Nederlandse Lornah Kiplagat verovert zilver op het wereldkampioenschap halve marathon in het Canadese Edmonton. De van oorsprong Keniaanse atlete moet alleen de Roemeense Tomescu voor laten gaan. Bij de mannen gaat de wereldtitel naar de Tanzaniaan Fabiano Joseph.
Haile Gebrselassie wint de marathon van Amsterdam. De 32-jarige Ethiopiër lijkt lange tijd af te koersen op een nieuw wereldrecord, maar strandt uiteindelijk in de laatste kilometers. Wel is zijn tijd van 2.06.20 goed voor een nieuwe parcoursrecord.

Autosport
In de A1 GP was het in oktober team Frankrijk dat zowel de sprint- als de hoofdrace won tijdens zowel de race in Duitsland als in Portugal. In Duitsland finisht Nederland in de hoofdrace als zevende en valt uit in de sprintrace. Verstappen eindigt op Estoril in de sprintrace als vierde en valt in de hoofdrace uit.
In de WRC wordt Sébastien Loeb voor het tweede jaar achtereen wereldkampioen. In de Rally van Japan eindigt Loeb als tweede achter winnaar Marcus Grönholm, en met nog drie wedstrijden te gaan kan hij niet meer worden ingehaald.

Schaatsen:

Gunda Niemann zet op 39-jarige leeftijd een punt achter haar indrukwekkende carrière. De Duitse werd acht keer wereldkampioen allround en veroverde acht keer de Europese titel in die discipline.Verder reed Niemann 19 wereldrecords en werd ze elf keer wereldkampioen op een afstand. Ze won 98 wereldbekerwedstrijden en bovendien drie gouden olympische medailles.
Op de valreep van oktober rijdt de Canadese schaatster Cindy Klassen een nieuw wereldrecord op de 1500 meter. Ze verbetert de oude toptijd, die ook al op haar naam stond, met één tiende naar 1.53,77.


Voetbal
Nederland kwalificeert zich voor de achtste maal voor het wereldkampioenschap voetbal. Doordat Tsjechië dankzij treffers van Van der Vaart en Opdam met 0-2 wordt verslagen, komt het ticket voor Duitsland niet meer in gevaar.
In de strijd om de UEFA Cup speelt SC Heerenveen zijn eerste poulewedstrijd met 0-0 gelijk tegen Dinamo Boekarest. Naast Dinamo moeten de Friezen het in Poule F ook opnemen tegen Levski Sofia, CSKA Moskou en Olympique Marseille. AZ, dat pas in november aan de slag moet, wordt in poule D ingedeeld met Middlesbrough, FC Dnipro, het Zwitserse Grasshoppers en Litex Lovech uit Bulgarije.
In de Champions League speelt PSV met 0-0 gelijk tegen het Italiaanse AC Milan. Ajax verslaat in de eigen Amsterdam ArenA FC Thun met 2-0. Man Of The Match is Anastasiou, die beide doelpunten voor zijn rekening neemt.
Het nieuwe stadion van AZ gaat het DSB Stadion heetten, ondanks protesten van de supporters van de Alkmaarse club die liever een verwijzing naar het verleden in de naam van het nieuwe stadion willen hebben.

Wielrennen

De Italiaan Danilo Di Luca is de eerste winnaar van de UCI Pro-Tour. Zijn vierde plaats in de Ronde van Zürich, met nog een wedstrijd te gaan, is voldoende voor de winst in het eindklassement. De Italiaan was vooral in de maand april op dreef, met zeges in de Ronde van Baskenland, Waalse Pijl en Amstel Gold Race. Tom Boonen eindigt verdienstelijk als tweede. De Belg won onder andere het wereldkampioenschap, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Beste Nederlander is Michael Boogerd. De Hagenaar is als zestiende geëindigd. Zowel de Ronde van Zürich als de de Ronde van Lombardije, de laatste ProTour wedstrijden van het seizoen, werden gewonnen door de Italiaan Paolo Bettini.

Diversen:
De 47-jarige Bernard Schnieders overlijdt na een slopende ziekte. In de jaren '80 was hij samen met Egbert Streuer actief in de motorsport. Schnieders was bakkenist, Streuer de coureur. Samen wonnen zij drie wereldtitels en zes Nederlandse titels. Ook wonnen zij nog vijftien Grand Prix. Eén van die overwinningen was de TT van Assen in 1987.
De honkballers van Neptunus veroveren voor de elfde maal in de historie en de zevende maal achtereen de Nederlandse titel. In de play-off serie zijn ze met 3-1 te sterk voor HCAW.
Michaëlla Krajicek wint begin oktober voor het eerst in haar carrière een WTA-toernooi. De pas 16-jarige Nederlandse verslaat in de finale van het toernooi van Tasjkent de Oezbeekse Akgoel Ammanmoeradova met de setstanden 6-0, 4-6 en 6-3.