Terugblik 2005: September

Olga (Nuongirl)
September

Autosport

Op 25 september gaat op het Engelse circuit Brands Hatch de A1GP-serie van start. Binnen een mum van tijd groeit de nieuwe raceklasse uit tot een der populairste autosporten. Brazilië kent een uitstekend openingsweekend en wint beide races. Nederland, met Jos Verstappen in de auto, eindigt tot tweemaal toe in de middenmoot. In de GP2 series verzekert Nico Rosberg zich van het kampioenschap. Dankzij zijn overwinning op het circuit van Bahrein kan hij niet meer worden ingehaald door rivaal Heikki Kovalainen.


Tennis

Roger Federer prolongeert zijn titel op de US Open. De Zwitser verslaat in een boeiende finale de onverslijtbare Andre Agassi in vier sets. Breekpunt is de tiebreak van de derde set, waarin the The Fed Express een masterclass tennis weggeeft en met 7-1 wint. Het mannentoernooi moet het al vroeg doen zonder Rafael Nadal en Andy Roddick. Smaakmakers op Flushing Meadows zijn de lokale helden Robby Ginepri en James Blake.
Bij de vrouwen gaat de eindwinst naar Kim Clijsters, die pas haar eerste Grand Slam wint. In de finale heeft de Vlaamse geen kind aan Mary Pierce. Clijsters rekent eerder onder andere af met Venus Williams en Maria Sharapova. Beide keren gebeurt dat na een thriller.

Voetbal

Het Nederlands elftal doet uitstekende zaken in de WK kwalificatiereeks. Oranje verslaat zowel Armenië (0-1) als Andorra (4-0), maar belangrijker nog: het ziet Tsjechië met 2-0 verliezen bij Roemenië. Marco van Basten baart andermaal opzien met zijn selectiebeleid door Mark van Bommel thuis te laten. In de andere poules naderen Servië en Montenegro, Italië en Portugal de mondiale. Frankrijk lijkt weer op de weg terug dankzij de rentree van Zidane, Thuram en Makelele en verslaat Ierland met 0-1.
De Champions League gaat van start met bemoedigende resultaten voor de Nederlandse deelnemers. PSV wint in eigen huis van Schalke 04, terwijl Ajax een nuttig punt pakt bij Sparta Praag. Later in de maand zal PSV met 3-0 verliezen van Fenerbahçe en moet Ajax in Arsenal zijn meerdere erkennen.
Feyenoord en Willem II overleven de eerste ronde van de UEFA Cup niet. Feyenoord verliest van Rapid Boekarest en Willem II is kansloos tegen AS Monaco. AZ balanceert lange tijd langs de afgrond en voorkomt pas in de laatste tien minuten de uitschakeling tegen het Russische Samara. SC Heerenveen tenslotte walst in het Abe Lenstra stadion over Baník Ostrava heen en verzekert zich daarmee van deelname aan de poulefase.
In de competitie zijn het AZ en Feyenoord die de lakens uitdelen. Vooral AZ maakt indruk met een 4-2 overwinning op Ajax, dat ook al punten morst tegen ADO Den Haag (2-2). PSV lijkt nog wat zoekende en verliest met 1-0 bij FC Groningen. Onrust is er in Kerkrade en Tilburg wegens de matige prestaties van Roda JC en Willem II.

Wielrennen

Roberto Heras schrijft op 18 september geschiedenis door als eerste coureur viermaal de Ronde van Spanje te winnen. De Bask uit Béjar heeft in het klassement ruim vier minuten voorsprong op Denis Menchov, maar de eindoverwinning komt toch moeizaam tot stand. De Rus van Rabobank moet pas in de laatste bergrit (naar Valgrande Pajares) het hoofd buigen, na een tactisch steekspel van Liberty Seguros. Menchov zal nog wel tweede worden, vóór Carlos Sastre. Koos Moerenhout valt op met een veertiende stek.
Op 8 november haalt Heras op een andere manier de geschiedenisboeken: de frêle Bask wordt betrapt op het gebruik van Epo. Drie weken later blijkt ook het B-staal positief. Daarmee is de eindzege van de Vuelta voor Denis zonder ploeg, de bijnaam van Menchov in Spanje wegens de onzichtbaarheid van zijn teamgenoten.
In Spanje wordt tevens de strijd om de wereldtitel beslecht. Tom Boonen wint een sprint met een grote groep in Madrid. Alessandro Petacchi zit niet van voor en kan zijn favorietenrol niet inlossen. Alejandro Valverde en Anthony Geslin flankeren Boonen op het podium. In de finale lijkt even Nederlands succes aan de horizon te gloren, maar een sextet leiders met Moerenhout en Boogerd wordt vlak voor de finish tot de orde geroepen.
In de Ronde van Polen steken de talenten van Rabobank hun neus weer eens aan het venster. Weening en Dekker winnen beiden een rit, terwijl ze ook nog eens op het podium eindigen. De eindzege is echter voor de Luxemburger Kim Kirchen.

Honkbal

Van 2 tot en met 17 september vindt in ons land het WK honkbal plaats. De wedstrijden worden afgewerkt in Rotterdam, Haarlem, Almere, Eindhoven en Amsterdam. Nederland moet een aantal protagonisten missen (zoals Maduro), vanwege verplichtingen in de Amerikaanse competitie. Oranje wordt knap tweede in een poule met Cuba, Canada, Zuid-Korea, Panama, Brazilië, Zweden en Zuid-Afrika. De equipe van Robert Eenhoorn haalt een aantal keren flink uit. Zelfs het sterke Zuid-Korea wordt betrekkelijk eenvoudig verslagen: 6-2. Alleen van Cuba wordt met 1-3 verloren.

In de kwartfinales stuit Nederland op Puerto Rico. De Midden-Amerikanen hebben geen schijn van kans tegen een zeer sterk Oranje. Het wordt 10-0 en pitcher Diegomar Markwell is de held van de natie. Meer dan een halve finaleplaats zit er echter niet in, want Zuid-Korea is met 7-0 te sterk in de ronde van de laatste vier. De Nederlandse slagmannen hadden totaal geen greep op de Zuid-Koreaanse pitcher. In de strijd om het brons delft Oranje het onderspit tegen Panama (6-7). Cuba verovert weinig verrassend de wereldtitel. In een eenzijdige finale wordt het 3-0 tegen Zuid-Korea. Het is al de 25e eindzege op een WK voor Cuba en de negende in successie.

Diversen

De Nederlandse volleybalheren beleven een zeldzaam slecht EK. Het team van Harry Brokking eindigt als laatste in zijn poule en verliest al z'n vijf duels. De dames doen het beter op het EK en worden vijfde. In ieder geval goed genoeg voor plaatsing voor de volgende Europese titelstrijd.