Terugblik 2005: Juni

Olga (Nuongirl)
Juni

Atletiek

In juni laat Rens Blom zien bij de wereldtop van het polsstokhoogspringen te zijn gaan horen. Bij het atletiekgala in Milaan weet hij te winnen met een sprong van 5,70 meter.

Autosport

In de 24-uur van Le Mans weet het Audi-team opnieuw te winnen. JJ Lehto, Marco Werner en Tom Kristensen sturen de auto stabiel naar de eerste plaats, hoewel er dit jaar veel weerstand was van het Pescarolo Sport-team. Racing for Holland, met aan het stuur Jan Lammers, Elton Julian en John Bosch, wordt uiteindelijk zevende.

Voetbal

In Nederland wordt in juni het WK voor spelers tot 20 jaar gespeeld. Het Nederlands elftal weet in de twee wedstrijden te winnen van Japan en Australië en na de winst op Benin gaat het als groepswinnaar door naar de volgende ronde, waar het met 3-0 van Chili wint. In de kwartfinale tegen Nigeria draait het uiteindelijk uit op een zinderende 24 strafschoppen durende strafschoppenserie, die Oranje uiteindelijk verliest. De uiteindelijke finale tussen Nigeria en Argentinië wordt gewonnen door Argentinië. Tegelijkertijd wordt in Duitsland om de Confederations Cup gespeeld, die door Brazilië wordt gewonnen.
Na afloop van het voetbalseizoen is het natuurlijk ook tijd voor de nodige transfers. PSV haalt Mika Väyrynen weg bij sc Heerenveen, Ajax contracteert Markus Rosenberg en Olaf Lindenbergh, terwijl Feyenoord druk bezig is om Timmy Simons te contracteren. AZ haalt Shota Arveladze terug naar Nederland. Voor Feyenoord verloopt de transferperiode steeds moeizamer. Simons blijkt niet haalbaar en blijkt later naar PSV te vertrekken. Daarnaast lonkt de eigen spits Salomon Kalou opzichtig naar PSV en ook Bart Goor lijkt bij de Rotterdammers te willen vertrekken.
Het Nederlands elftal weet in juni met 2-0 te winnen van Roemenië en wint met 0-4 uit bij Finland, waardoor Nederland in de kwalificatie op de eerste plek in de poule blijft staan.

Tennis

Op Roland Garros weet Justine Henin-Hardenne makkelijk bij de vrouwen de finale te winnen van publiekslievelinge Mary Pierce. Bij de mannen wint Rafael Nadal in vier sets van Mariano Puerta. Na Roland Garros richten alle tennissers zich op Wimbledon en de grastoernooien daaraan voorafgaand. Op het gras van Rosmalen weet bij de mannen Mario Ancic te winnen en bij de vrouwen wint Klara Koukalova. Favorieten Federer en Roddick weten de toernooien van respectievelijk Halle en Queens te winnen.

Wielrennen

Er gaat een schok door de Nederlandse wielerwereld als Marc Lotz bekend maakt Epo te hebben gebruikt. Bij een inval van de politie in zijn woning werd het dopingmiddel gevonden. Een andere Nederlander, Erik Dekker, laat weten dat 2006 zijn laatste jaar in het wielerpeloton wordt. De belangrijkste wedstrijden in juni zijn de Dauphiné Libéré en de Ronde van Zwitserland. In beide rondes weet de Euskaltel-ploeg te verrassen. Iñigo Landaluze Intxaurraga wint de Dauphiné en Aitor Gonzalez Jiminez is de beste in Zwitserland. In de Dauphiné laat Armstrong zien in vorm te raken voor de Tour en in Zwitserland toont zijn rivaal Jan Ullrich ook aan dichtbij de topvorm te komen.

Diversen

In de NBA weten de Detroit Pistons en de San Antonio Spurs de finale te bereiken. In de finale zijn er zeven wedstrijden nodig om tot een beslissing te komen, maar de San Antonio Spurs pakken uiteindelijk de titel. De Amsterdam Admirals winnen voor het eerst in het elfjarige bestaan de World Bowl. Na een seizoen met louter Duitse tegenstanders wordt in de seizoensfinale in Düsseldorf de Berlin Thunder met 27-21 verslagen. Op het EK turnen is er flink Nederlands succes. Yuri van Gelder behaalt goud op het onderdeel ringen, Suzanne Harmes wint op het onderdeel vloer zilver en Jeffrey Wammes pakt brons op de sprong. In de vrouwen hoofdklasse hockey weet Den Bosch de titel weg te kapen voor de neus van Amsterdam. Ook op het EK squash doet Nederland het goed met Vanessa Atkinson. De speelster levert op het hele toernooi geen game in en wint zo het EK.