Vier skate-offs om laatste tickets

Michel (Baraja)
Het NOCNSF heeft na overleg met de KNSB de lijst van Turijngangers gepresenteerd. Jochem Uytdehaage, Gianni Romme en Mark Tuitert zijn daarin de opvallendste afwezigen. Er worden komende maand nog vier skate-offs verreden om de laatste plaatsen.

Bij de mannen hebben Sven Kramer, Jan Bos en Erben Wennemars liefst drie plaatsbewijzen veroverd voor de Olympische Winterspelen. Ireen Wüst en Renate Groenewold flikten ditzelfde kunstje bij de vrouwen. Op een aantal afstanden is de Nederlandse afvaardiging incompleet, omdat er nog skate-offs worden verreden medio januari.

De grote verliezers na vier dagen kwalificatiegeweld zijn Jochem Uytdehaage en Gianni Romme. Eerstgenoemde was de held van de Spelen van Salt Lake City door tweemaal goud en één keer zilver te winnen. Romme was vier jaar daarvoor in Nagano de gevierde man dankzij zeges op de lange afstanden. Ook andere gevestigde namen als Rintje Ritsma en Mark Tuitert zijn er niet bij in Turijn. Gerard van Velde mag bovendien zijn olympische titel op de 1.000 meter niet verdedigen.

Van Velde maakt nog wel kans op deelname aan de 500 meter. Daarvoor zal hij zich moeten bewijzen in een skate-off met Jacques de Koning. Ook de Nederlandse afvaardiging op de 1.500 meter is nog incompleet, want Simon Kuipers en Rhian Ket zijn eveneens veroordeeld tot een skate-off. Bij de vrouwen vinden nog twee van dergelijke races plaats: op de 1.000 meter (tussen Barbara de Loor en Paulien van Deutekom) en 500 meter (tussen Frouke Oonk en Marieke Wijsman).

Omdat ieder land maar met maximaal tien deelneemsters mag worden vertegenwoordigd, is het nog onzeker dat de winnaar van het duel Oonk – Wijsman daadwerkelijk is te bewonderen op de Lingotto Oval. Wieteke Cramer zal helemaal in spanning moeten afwachten, want zonder haar lot in eigen hand te hebben moet ze de uitkomst van de tweestrijd De Loor – Van Deutekom afwachten. Wint De Loor, dan vervliegen de kansen van Cramer.

De Olympische Winterspelen vinden plaats van 10 tot en met 26 februari. Het eerste schaatsnummer (de 5.000 meter van de heren) wordt 11 februari gereden.

Deelnemers mannen:

500 meter: Jan Bos, Erben Wennemars, Beorn Nijenhuis
Gerard van Velde en Jacques de Koning schaatsen een skate-off om het laatste ticket

1.000 meter: Jan Bos, Erben Wennemars, Beorn Nijenhuis, Stefan Groothuis

1.500 meter: Jan Bos, Erben Wennemars, Sven Kramer
Rhian Ket en Simon Kuipers schaatsen een skate-off om het laatste ticket

5.000 meter: Carl Verheijen, Sven Kramer, Bob de Jong

10.000 meter: Carl Verheijen, Sven Kramer, Bob de Jong


Deelnemers vrouwen:

500 meter: Marianne Timmer, Annette Gerritsen, Sanne van der Star
Frouke Oonk en Marieke Wijsman schaatsen een skate-off om het laatste ticket

1.000 meter: Ireen Wüst, Marianne Timmer, Annette Gerritsen
Barbara de Loor en Paulien van Deutekom schaatsen een skate-off om het laatste ticket

1.500 meter: Ireen Wüst, Pauline van Deutekom, Renate Groenewold, Wieteke Cramer*

3.000 meter: Ireen Wüst, Renate Groenewold, Moniek Kleinsman

5.000 meter: Carien Kleibeuker, Renate Groenewold, Gretha Smit


* = Wanneer De Loor zich niet plaatst voor de 1.000 meter.