Terugblik 2005: Januari

Olga (Nuongirl)
Januari

Op 1 januari wint Janne Ahonen het traditionele nieuwjaarsspringen in Garmisch-Partenkirchen, dat deel uitmaakt van de Vierschansentoernee. De Finse skispringer wint drie van de vier wedstrijden, en pakt daardoor de zege in het eindklassement. Nog meer traditie op nieuwjaarsdag; de oud-voetbalinternationals winnen het 72e duel met de koninklijke HFC met 3-1.

Darts

In de eerste week van januari vindt in het Engelse Frimley Green het officieuze wereldkampioenschap darts plaats. Raymond van Barneveld toont zich wederom de sterkste. In de finale verslaat de Haagse darter Martin Adams met 6-2. Het is de vierde keer dat 'Barney' het belangrijkste darttoernooi op zijn naam schrijft.

Schaatsen

Jochem Uytdehaage is de nieuwe Europees Kampioen bij het allround schaatsen. Nederland heeft bij de heren een één-twee-drie-vier, achter
Uytdehaage wordt Sven Kramer tweede, Carl Verheijen derde en Mark Tuitert vierde. Bij de dames hebben de Duitsers een eins-zwei-drei. Anni Friesinger wordt zoals verwacht Europees Kampioene, voor Daniella Anschütz en Claudia Pechstein. Ireen Wüst eindigt net niet op het podium. De debutante wordt vierde. Erben Wennemars wordt in Salt Lake City wereldkampioen sprint. Wennemars blijft op de afsluitende 1000 meter zijn directe concurrent Wotherspoon uit Canada voor. Derde wordt de Amerikaan Joey Cheek. Bij de dames gaat de titel naar Jennifer Rodriguez. Beste Nederlandse is Marianne Timmer op de elfde plaats.

Tennis

De Nederlandse tennissers spelen op het eerste Grand Slam van het jaar geen rol van betekenis. Melle van Gemerden, Raemon Sluiter en Sjeng Schalken weten hun eerste ronde partijen van de Australian Open niet te winnen. Voor Peter Wessels duurde het toernooi één ronde langer. Bij de dames maakte Michaëlla Krajicek haar debuut op een Grand Slam-toernooi. Krajicek bereikte via de kwalificatierondes het hoofdtoernooi. Haar eerste wedstrijd wist Krajicek te winnen, in de tweede ronde bleek Patty Schnyder te sterk. De Australian Open wordt bij de mannen uiteindelijk gewonnen door Marat Safin. De titel bij de vrouwen is een prooi voor Serena Williams.

Veldrijden

Mirjam Melchers behaalt bij het WK veldrijden de bronzen medaille. In het Duitse Sankt Wendel moet Melchers haar meerdere erkennen in het Duitse tweetal Hanke Kupfernagel en Sabine Spitz.

Voetbal

Voetballer Niels Kokmeijer moet noodgedwongen zijn loopbaan beëindigen. Volgens de artsen is het zelfs de vraag of Kokmeijer nog gewoon zal kunnen lopen. De voetballer van Go Ahead Eagels liep tijdens het duel met Sparta Rotterdam in 2004 een dubbele beenbreuk op na een overtreding van Rachid Bouaouzan. De trotse winterkampioen AZ maakt in de winterstop bekend dat het Louis van Gaal heeft aangetrokken als de opvolger van de aan het eind van het seizoen vertrekkende Co Adriaanse. Van Gaal tekent in Alkmaar een contract voor drie seizoenen. Op 28 januari ontwaakt de Holland Casino Eredivisie uit zijn winterslaap met het duel tussen Roda JC en Willem II (4-0). Ajax komt in de eerste wedstrijd na de winterstop voor het eerst sinds 63 wedstrijden niet tot scoren in de eigen ArenA. ADO Den Haag weet de landskampioen op 0-0 te houden.


In de maand januari wordt door vrijwel alle sporten stilgestaan bij de Tsunami-ramp in Azië, tweede kerstdag 2004. Er worden door allerlei instanties benefietwedstrijden georganiseerd om geld op te halen voor de slachtoffers van de ramp.