OKT: Wüst wint ook 3.000m

Ambrosius
Ireen Wüst heeft ook de 3.000 meter gewonnen bij het OKT in Heerenveen. Daarmee plaatste zij zich, samen met Groenewold en Kleinsman, voor de Spelen in Turijn.

Pas na de dweilpauze na vijf van de tien ritten, kwamen de kanshebbers op de nationale titel en daarmee de kanshebbers op een plaats op de Olympische Spelen, op het ijs. Renate Groenewold vertrok erg snel, zelfs onder het baanrecord van Pechstein. Daar bleef ze net boven, maar ze zette wel de snelste tijd tot dan toe neer. Haar tegenstandster Kleinsman kon goed meekomen, ze eindigde met ruim twee seconden achterstand op de Groningse. Jenita Hulzebosch-Smit kwam in de buurt van haar persoonlijk record. De genomineerde Marja Vis viel tegen, na een snelle start viel zij terug tot buiten de top tien.

Ireen Wüst begon ook erg snel, maar zij kon het wel volhouden, ze bleef Groenewold enkele tienden voor. Haar tegenstandster Gretha Smit kon niet bijblijven, maar leek naar het einde van de race toch over vorm te beschikken. In de slotrit konden Cramer en Van Goozen Wüst niet van haar tweede nationale titel houden. Naast de Brabantse kwalificeerden Groenewold en Kleinsman zich voor de Spelen.

Uitslag 3.000 meter vrouwen

PlaatsNaamTijd Verschil
1Ireen Wüst4.04,33xxx
2Renate Groenewold4.04,640.31
3Moniek Kleinsman4.07,032.70
4Wieteke Cramer4.08,524.19
5Gretha Smit4.09,284.95