Van Gelder Sportman van het Jaar

Jorrit (Flem)
Turner Yuri van Gelder en openwaterzwemster Edith van Dijk zijn op het NOC*NSF Sportgala uitgeroepen tot Sportman en Sportvrouw van het Jaar. De zeilsters Marcelien de Koning en Lobke Berkhout kregen de titel van Sportploeg van het Jaar, rolstoeltennisster Esther Vergeer werd Gehandicapte Sporter van het Jaar.

Yuri van Gelder werd dit jaar zowel Europees Kampioen als Wereldkampioen op het onderdeel ringen. Zijn wereldtitel was de eerste voor een Nederlander in het moderne turnen. Edith van Dijk pakte gouden medailles op de tien en 25 kilometer en brons op de vijf kilometer open water in Montreal. De zwemster was al drie keer eerder genomineerd, maar kreeg de prijs dit jaar pas voor het eerst. Ze heeft inmiddels een punt achter haar carrière gezet.

De Koning en Berkhout veroverden dit jaar in San Francisco de wereldtitel in de Olympische klasse 470. De zeilsters deden dit in een heroïsche race nadat ze de dag ervoor tegen de finishboot waren geknald. Esther Vergeer bleef het hele jaar ongeslagen in het internationale rolstoeltennis en won vijftien toernooien in het enkelspel. Ze werd voor de derde keer tot beste gehandicapte sporter gekozen.

Sportman van het Jaar
Yuri van Gelder
Andere genomineerden: Dennis van der Geest (judo), Rens Blom (atletiek)

Sportvrouw van het Jaar
Edith van Dijk
Andere genomineerden: Edith Bosch (judo), Marit van Eupen (roeien)

Sportploeg van het Jaar
Marcelien de Koning en Lobke Berkhout
Andere genomineerden: PSV (voetbal), Nederlandse honkbalploeg

Gehandicapte Sporter van het Jaar
Esther Vergeer
Andere genomineerden: Toon van der Ploeg (waterskiën), Pieter Gruijters (atletiek)