Oprichter Cosworth overleden

Wouter (ziggyziggyziggy)
Op 72-jarige leeftijd is Keith Duckworth overleden. De Brit was de ontwerper van de meest succesvolle Formule 1-motor aller tijden: de Cosworth DFV. Tevens was Duckworth verantwoordelijk voor een flinke opleving van de autosport in Engeland door het leveren van betaalbare motoren in de kleinere autosportklasses.

Keith Duckworth kwam na zijn ingenieursopleiding voor het eerst met de autosport in aanraking toen hij in 1957 onder de beroemde Colin Chapman aan de ontwikkeling van de versnellingsbakken voor Lotus begon te werken. In 1958 vormde hij samen met Lotus-collega Mike Costin het motorbedrijf Cosworth.

In 1966 ontwierp Duckworth in opdracht van Ford de 1.6-liter Cosworth FVA voor de Formule 2 en de legendarische 3-liter Cosworth DFV voor de Formule 1. De DFV won al haar debuutrace op Zandvoort in 1967 en was verantwoordelijk voor nog eens 153 Grand Prix-overwinningen, een absoluut unicum in de Formule 1. De DFX was een afgeleide van de beroemde F1-motor en zorgde voor 81 opeenvolgende overwinningen in de Indycar.

Duckworth ging in 1988 als rijk man met pensioen. Zijn bedrijf Cosworth is tegenwoordig eigendom van Kevin Kalkhoven en Gerald Forsythe, beiden teambazen in de Champcar World Series.