Uitslag Heerenveen - Levski Sofia

Ambrosius
SC Heerenveen heeft na een bizarre slotfase de volgende ronde van de UEFA-Cup bereikt. De Friezen wonnen zelf dankzij een doelpunt van Hanssen in de slotminuut met 2-1 van Levski Sofia. Omdat Marseille met dezelfde cijfers van Dinamo Boekarest won, belandden de Friezen in balletjes voor de loting van de volgende ronde.

Heerenveen moest winnen en begon daarom ook met een aanvallend ingestelde ploeg. De eerste twintig minuten ging het redelijk gelijkop, Heerenveen kreeg een paar kleine kansjes. Deze waren met name uit dode spelsituaties via Yildirim en Pranjic. Daarna werd Heerenveen iets gevaarlijker, Yildirim maakte nog een doelpunt, maar dit werd terecht afgekeurd, omdat Huntelaar de keeper aanviel. Net voor rust was het diezelfde Huntelaar die een grote kans kreeg vlakbij het Bulgaarse doel. Toch was het de keeper van Levski die de bal kon bemachtigen. Hierdoor gingen de spelers met een 0-0 stand de rust in.

Kort na rust kreeg Heerenveen opnieuw een grote kans, maar ook deze keer konden de Friezen niet scoren, net als in de vorige drie duels in de groepsfase. In de counter lette de verdediging van Heerenveen niet goed op, waardoor Levski onterecht op voorsprong kwam via Ivanov. Samaras hield de hoop van de Friezen levend door meteen daarna de gelijkmaker te maken. Hij draaide knap weg na een voorzet van Jeroen Drost en schoot in de verre hoek langs de keeper.

Een kwartier voor tijd was het Klaas-Jan Huntelaar die een kopkans kreeg na een voorzet van Samaras, maar de Tukker kopte net naast. Een kleine tien minuten voor tijd bracht trainer Verbeek Derveld in voor Bruggink om wat extra kopkracht voor het Bulgaarse doel te brengen. In de allerlaatste minuut van de reguliere speeltijd schoot Hanssen vanaf ongeveer 15 meter in de linkerhoek, waardoor Heerenveen op 'doorgaan' stond. Daarvoor was het nog wel afhankelijk van de stand in Marseille tussen Olympique en Dinamo Boekarest. Daar bleef het 2-1, waardoor het zeker was dat Heerenveen zich plaatste voor de volgende ronde van UEFA-Cup.

Heerenveen - Levski Sofia (Bul) 2-1 (0-0)
'53 Ivanov 0-1
'55 Samaras 1-1
'90 Hanssen 2-1