EK Kortebaan: Eerste medaille voor Nederland

Olga (Nuongirl)
Tijdens het EK kortebaan heeft Johan Kenkhuis voor de eerste Nederlandse medaille gezorgd. Op de 50 meter vrije slag eindigde Kenkhuis als derde.

Goud was er voor de Britse titelverdediger Mark Foster in een tijd van 21,27 en het zilver ging naar de Franse houder van het wereldrecord Frederick Bousquet. De andere Nederlander in de finale, Mark Veens, eindigde als vijfde.

Bij de vrouwen plaatste Marleen Veldhuis zich als snelste voor de finale van de 100 meter vrije slag in een nieuw persoonlijk record van 53,03. Ook Inge Dekker wist zich te plaatsen voor de finale die vrijdag wordt gezwommen.

Moniek Nijhuis eindigde op de 50 meter schoolslag als zevende, de Duitse Janne Schafer werd Europees kampioene. Hinkelien Schreuder eindigde in de finale van de 200 meter wisselslag als zevende. Het goud ging naar de Poolse Katarzyna Baranowska.

Op de 200 meter wisselslag bij de mannen pakte de Hongaar Laszlo Cseh de titel en hij verbeterde bovendien het wereldrecord naar een tijd van 1.53,46.

De Rus Jieri Priloekov zwom een nieuw Europees record op de 400 meter vrije slag. Met 3.37,81 was hij bijna twee seconden sneller dan het oude record van de Italiaan Massimilano Rossolini, die eindigde in de finale als vierde.