Smit zegeviert in marathon Haarlem

Michel (Baraja)
Arjan Smit heeft in Haarlem de achtste wedstrijd uit de KNSB/Essent-Cup gewonnen. De 26-jarige marathonrijder uit Nijeveen bleek de snelste van een vijf man tellende kopgroep.

Haarlem is een van de banen zonder overkapping, zodat de schaatsers moesten knokken tegen ouderwetse elementen als wind en schuurpapierachtig ijs. De beslissing vond plaats op driekwart van de wedstrijd, toen eerst Bertjan van der Veen, Peter Baars en Kurt Wubben een ronde voorsprong namen. Later kregen zij gezelschap van Rob van Meggelen en Arjan Smit. Uiteindelijk draaide het uit op een sprint, waarin Smit zijn status als snelste van het kwintet bevestigde. Van Meggelen en Wubben eindigden als respectievelijk tweede en derde. Cédric Michaud won de spurt in het peloton en blijft leider.

Smit was opgetogen na afloop: ”Ik heb in de finale wel zes aanvallen van Baars, Van Meggelen en Van der Veen moeten pareren. Ik wilde de jongens niet laten lopen, want ik wist van mezelf dat ik de snelste sprinter was. Ondanks dat ik alles in mijn eentje moest opknappen, had ik nog genoeg kracht voor de eindsprint over.” De zege bij de dames ging naar de Amsterdamse Kitty Meeth, die Sterk en Van Benthem voorbleef in een sprint. Daniëlle Bekkering blijft aanvoerster van het klassement.