Boonen wint Vélo d'Or

Bram (Chiel-Montagne)
Tom Boonen is de beste wielrenner van de wereld. De Belg mocht vandaag de Vélo d'Or in ontvangst nemen.

Boonen heeft zijn zege te danken aan zijn superseizoen. De spurtbom uit Balen was, ondanks zijn jonge leeftijd, het gehele jaar ijzersterk. Zo won hij in het voorseizoen onder meer de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix - waarmee hij de jongste 'dubbelwinnaar' werd -, en kroonde hij zich in het najaar in Madrid tot wereldkampioen. Tevens wist 'Tornado Tom' twee etappes in de Tour te winnen.

Achter Boonen werd Armstrong tweede in de rangschikking. De Amerikaan die in juli voor de zevende keer La Grande Boucle op zijn naam schreef, kreeg minder stemmen dan de nieuwe wereldkampioen. De Italiaanse ProTour-winnaar Danilo Di Luca, die ook een sterk seizoen reed, eindigde als derde. Boonen is na Johan Museeuw (1996) de tweede Belg die de prestigieuze trofee krijgt.

De Vélo d'Or, die in 1992 in het leven geroepen werd door het maandblad Vélo Magazine, ging sinds 2000 maarliefst vier keer naar Lance Armstrong. De zegereeks van de Texaan werd in deze eeuw enkel onderbroken door Mario Cipollini, in 2002, en nu dus door Boonen. De trofee werd nog nooit door een Nederlander gewonnen.