Ronaldinho wint jubileum-editie Gouden Bal

Sjors (Sj0rSz)
De geruchten waren er al een lange tijd, maar nu is het dan ook bevestigd. Ronaldinho van FC Barcelona is Europees voetballer van 2005. De spelmaker van de ploeg uit Catalonië volgt Andrei Sjevtsjenko op.

Dat Ronaldinho de prijs gewonnen heeft zal niemand verrassen. Niet alleen omdat hij wekelijks zijn waarde bewijst voor FC Barcelona. Ook werd hij ruim een week geleden betrapt tijdens een fotosessie van het blad France Football. Zij zijn namelijk de organisator van deze verkiezing. Hierbij wijzen journalisten de speler aan die volgens hen het beste is op de Europese velden.

De Braziliaanse voetballer troefde in deze editie Frank Lampard en Steven Gerrard af. In Parijs kreeg hij de vijftigte editie van deze prijs. Stanley Mattews was degene die in 1956 de eerste keer deze prijs in ontvangst mocht nemen. Na die keer wonnen drie Nederlanders deze Gouden Bal. Johan Cruijff en Marco van Basten wonnen hem beide drie keer. Ruud Gullit won de prijs voor de beste Europese speler eenmaal.

Ronaldinho is de derde Braziliaan die deze prijs in ontvangst mag nemen. Sinds 1995 zijn het namelijk niet alleen de Europese spelers die kans maken op deze prijs. In 1999 mocht Rivaldo deze prijs mee naar huis nemen. Zijn landgenoot Ronaldo mocht de prestigeuze prijs twee keer op gaan halen, namelijk in 1997 en 2002.

Voor deze editie van de Gouden Bal waren ook vier Nederlanders genomineerd. Dat waren Mark van Bommel, Roy Makaay, Ruud van Nistelrooy en Arjan Robben.