Sem Schilt nieuwe K1-koning

Bram (Chiel-Montagne)
Opnieuw is een Nederlander erin geslaagd om in Tokyo de prestigieuze K-1 World GP Final te winnen. Dit jaar viel deze eer te beurt aan Sam Schilt.

Voor de 32-jarige vechter uit Zuidlaren, bijnaam Hightower, is het eerste keer dat hij de K-1-titel in de wacht sleept. Succesvolle landgenoten als Ernesto Hoost (4x), Peter Aerts (3x) en Remy Bonjasky (2x) deden dat de vechter uit Zuidlaren voor. Twee van de drie kampioenen waren ook actief tijdens deze editie, alleen Hoost ontbrak.

Aerts had in de eerste ronde een pittige loting. De ex-kampioen trof de Fanse beuker Jerome LeBanner. Toch wist hij de partij naar zich toe te trekken, al kwam hij wel geblesseerd uit de strijd. Hierdoor moest hij zich later uit het toernooi terugtrekken. Bonjasky kwam na een gewonnen partij tegen de reusachtige Koreaan Hong-Mam Choi in de tweede ronde de reus uit Zuidlaren tegen. De regerend kampioen, die al eens eerder aan het kortste eind trok tegen Schilt, ging nu in de eerste ronde KO.

Zo kwam Schilt in de finale. Daarin wachtte de reserve-vechter Glaube Feitosa, die in de tweede ronde 'ingestapt' was voor de geblesseerde Aerts en daarin de Japanner Musashi versloeg. Maar wat een spannende strijd had moeten worden, ontpopte zich tot een eenzijdig duel. Tegen de Supersized Semourai, zoals hij op zijn website genoemd wordt, had Feitosa geen schijn van kans. Na enkele beuken van de reus moest zijn opponent het gevecht staken.

Naast Bonjasky, Aerts en Schilt was er nog één Nederlander actief in Japan. Badr Hari mocht het in het voorprogramma van de K-1-finale opnemen tegen Stefan Leko, waarvan hij eerder dit jaar nog verloor. In de revanchepartij ging Leko KO.