Sergei Fedorov naar Blue Jackets

Corné (Curchulain)
Sergei Fedorov heeft de Anaheim Mighty Ducks verlaten. De Russische sterspeler zal het seizoen afmaken bij de Columbus Blue Jackets. Hiermee komt Fedorov dichter bij het oude nest te spelen.

Fedorov maakte naam in dertien seizoenen bij de Detroit Red Wings, die net als de Blue Jackets in de Central Division van de NHL uitkomen. Voor het seizoen 2003-2004 vertrok hij naar zuid-Californië om voor de Ducks te spelen. Dit seizoen kwam hij vanwege een liesblessure echter slechts vijfmaal in actie en zette slechts een assist op de borden. Ondanks die magere cijfers zien de Blue Jackets in Fedorov een waardevolle aanwinst, aangezien zij ter compensatie aanvaller Tyler Wright en verdediger Francois Beauchemin naar de voorstad van Los Angeles sturen.

In financieel opzicht zijn de Ducks zijn niet geheel ontevreden met het vertrek van Fedorov. De voor blessures apart gehouden reserves bleken niet voldoende te zijn en daardoor maakt het vertrek van Fedorov waardevolle ruimte onder het salarisplafond vrij. De Jackets zochten vooral ervaring en scorend vermogen. Hoewel Fedorov dit seizoen nog niet heeft laten zien te kunnen scoren, staat de teller voor zijn volledige loopbaan op 431 goals en 589 assists. General manager Doug MacLean zei over de ruil: "We hebben een hoop jonge spelers, een hoop jonge jongens met een hoop talent. We voegen een drievoudige Stanley Cup-kampioen toe, een Hart-winnaar, die een enorme vaardigheid heeft en staat te popelen om te spelen. Hij zal een superaanwinst zijn." MacLean vergeleek de aanwinst met het aantrekken van de ervaren verdediger Adam Foote van de Colorado Avalanche afgelopen zomer. Foote won in Denver twee Stanley Cups.

Fedorov won in 1994 de Hart Memorial Trophy als meest waardevolle speler. In datzelfde seizoen won hij ook de Frank J. Selke Trophy als best verdedigende aanvaller, een prijs die hij twee seizoenen later nogmaals in de wacht sleepte. De derde persoonlijke award in 1993-1994 was de Lester B. Pearson Trophy als beste speler, gekozen door de spelersvakbond. In 1996, 1997 en 2001 werd met de Red Wings de Stanley Cup gewonnen. Zowel in 1996 als 1997 was Fedorov topscorer in de playoffs.