NHL-recordboeken worden herschreven

Corné (Curchulain)
De nieuwe NHL heeft veel teweeg gebracht: toeschouwersaantallen zijn omhoog geschoten, er wordt meer gescoord en er worden meer penalty's uitgedeeld. Daarbij neemt het streak-gehalte buitensporige vormen aan.

De streak is een vrij algemene term. Meestal wordt de term gebruikt om een winning, losing of non-losing streak aan te duiden: een serie wedstrijden waarin achtereenvolgens respectievelijk gewonnen, verloren of niet verloren (dus winst of gelijkspel) wordt. Nu de NHL zo'n twee en een halve maand onderweg is wordt duidelijk dat recordboeken herschreven zullen gaan worden.

De Nashville Predators openden het seizoen met acht overwinningen op rij. Slechts de Toronto Maple Leafs deden het eerder beter met twaalf op rij. Een mogelijk belangrijk detail is echter dat de Predators in het vorige seizoen voor de allereerste keer in haar zevenjarige bestaan de playoffs haalden. De Leafs zijn een team van de original six en bestaan al bijna honderd jaar.

Aan de ontvangende kant stonden de Pittsburgh Penguins. Zij openden het seizoen met negen opeenvolgende verliespartijen, ondanks het feit dat zij maar liefst drie spelers hebben die in hun drafts als eerste overall werden gekozen: Sidney Crosby in 2005, Marc-Andre Fleury in 2003 en speler/eigenaar Mario Lemieux in 1984. Deze negen verliespartijen vormden een clubrecord.

De Detroit Red Wings wonnen tien jaar geleden al eens tweemaal in een seizoen negen wedstrijden op rij. Dit seizoen lieten de Wings al eens negen opeenvolgende W's aantekenen. Ook was de opening met twaalf overwinningen en slechts een nederlaag de beste seizoensopening ooit voor de ploeg uit Hockeytown USA. De Carolina Hurricanes evenaarden eerder deze week hetzelfde feit maar in plaats van het record van tien te pakken incasseerden ze voor elk van de negen overwinningen een doelpunt in de laatste wedstrijd tegen de zeer wisselvallige Atlanta Thrashers: 9-0.

Een persoonlijke streak is nog niet afgelopen voor Dany Heatley. De jonge speler die in Ottawa een nieuwe start wilde maken na zijn turbulente jaren in Atlanta heeft inmiddels al vijftien wedstrijden op rij een goal of assist laten aantekenen, een clubrecord voor de Senators.

Zoals het er nu naar uitziet zal echter de meest indrukwekkende streak ten einde gaan komen. Zesentwintig seizoenen achtereen wisten de St. Louis Blues de playoffs te halen. Nu staan de Blues echter met de handen in het haar na elf opeenvolgende verliespartijen, en slechts twee overwinningen uit de eerste zeventien wedstrijden van het seizoen. Er zijn echter nog 65 wedstrijden te spelen.