BAR haalt 400 km/h in oefenrit

Wouter (ziggyziggyziggy)
BAR Honda heeft in een testsessie voor de Bonneville 400-recordrit de grens van 400 kilometer per uur al bereikt. Het team voerde tests uit op een landingsbaan van Mojave Airport.

Coureur Alan van der Merwe voerde vrijdag een aantal testritten uit ter voorbereiding op de officiële recordpoging in Bonneville, op de zoutvlaktes in Nevada. Tijdens drie runs werd de 400 km/h gehaald, waarbij op de laatste rit zelfs 415 km/h werd gereden. De snelheid werd op twee manieren gemeten: met een instrument op de auto zelf en een radarinstallatie langs de baan, neergezet door het team. Een politieagent van de California Highway Patrol voerde daarnaast met zijn eigen lasergun een meting uit en zag tot zijn verbazing dat de Formule 1-wagen sneller ging dan zijn apparaat aankon.

De BAR-bolide reed zonder beweegbare aerodynamische onderdelen en voldeed daarmee aan de huidige Formule 1-reglementen. Eerder had het team nog een beweegbare vin op de auto gemonteerd, om de wagen stabiel te kunnen houden op de gladde baan van Bonneville. Deze vin was nu echter vastgezet. Verwacht wordt dat de officiële recordpoging in mei of juni van volgend jaar zal plaatsvinden.