Paul Tergat zegeviert in New York

Michel (Baraja)
Wereldrecordhouder Paul Tergat heeft de marathon van New York op zijn naam geschreven. In een bloedstollende eindsprint nam hij de maat van de laureaat van 2004: Hendrick Ramaala.

De eindtijd van 2.09.30 viel misschien wat tegen, maar de marathon van New York staat niet bekend om zijn snelle parcours. De zinderende eindfase maakte echter meer dan goed. De drie favorieten Ramaala, Tergat en Keflezighi kwamen na een lange afvalrace bij elkaar en Keflezighi (de zilverenmedaillewinnaar van Athene) moest als eerste lossen. De strijd spitste zich dus toe tussen Ramaala en Tergat, en de Keniaan won na een prangende eindsprint in Central Park.

Bij de vrouwen eindigde onze landgenote Lornah Kiplagat als tiende in een tijd van 2.28.28. De van oorsprong Keniaanse moest na 35 kilometer de kopgroep laten gaan. De winst ging naar de Letse Jelena Prokopcuka in 2.24.41. Het is op 29-jarige leeftijd haar eerste grote zege. De nummers twee en drie waren Susan Chepkemei (2.24.55) en Derartu Tulu (2.25.21).