Heideman slaat dubbelslag

Michel (Baraja)
De tweede dag van de Essent-driedaagse leverde tweemaal succes op voor Jan Maarten Heideman. De Oldebroeker was steeds de snelste in de massasprint.

Dag twee van de Essent-driedaagse vond plaats in Heerenveen. De mannen reden twee wedstrijden over zeventig ronden, terwijl de vrouwen dertig omlopen minder hoefden af te leggen. Bij de mannen waren twee massasprints onvermijdelijk. Niemand slaagde erin een serieuze ontsnapping op touw te zetten. Jan Maarten Heideman profiteerde zo tweemaal van zijn eindschot; Michaud eindigde achter Heideman steeds als tweede. Heideman blijft uiteraard de leider in het tussenklassement.

Bij de vrouwen is er wel een nieuwe koploper, namelijk Foske Tamar van der Wal. De jonge Groningse troefde tijdens de eerste manche Daniëlle Bekkering af, om even later achter Jolanda Langeland als tweede te finishen van een omvangrijke kopgroep van veertien vluchters. Vandaag eindigt de driedaagse in Groningen. De mannen schaatsen dan liefst drie manches over veertig ronden. De vrouwen komen even vaak in actie, maar moeten slechts de helft van die afstand afleggen.

De Essent-driedaagse is een experiment van de KNSB om enerzijds de lege maand november te vullen en anderzijds tegemoet te komen aan de wensen van de internationale schaatsunie (ISU) om de wedstrijden korter te maken. Alleen op die manier kan marathonschaatsen ooit een olympische status krijgen.


Stand Essent-driedaagse, na twee dagen (4 manches):

Mannen:
1. Heideman 101,3
2. Michaud 93,1
3. Berga 75

Vrouwen:
1. Van der Wal 87,1
2. Bekkering 85,1
3. Langeland 79,1