Drie nieuwe leden Hockey Hall of Fame

Corné (Curchulain)
De Hockey Hall of Fame in Toronto zal aanstaande maandag drie nieuwe leden verwelkomen. Cam Neely, Valeri Kharlamov en Murray Costello zullen ceremonieel geëerd worden.

Cam Neely is waarschijnlijk de bekendste van het drietal. Hij speelde dertien seizoenen in de NHL bij de Vancouver Canucks en de Boston Bruins, die zijn nummer 8 vorig jaar januari uit de roulatie haalden. De sterke aanvaller speelde in vijf all-star wedstrijden en won een Bill Masterton trophy in 1994, een award voor de speler die de meeste wilskracht, sportiviteit en toewijding aan de dag legt. Wat op Neelys conto ontbreekt is een Stanley Cup, ondanks dat hij de Bruins tweemaal tot de finale bracht. De tweede helft van zijn carrière werd hij menigmaal gehinderd door zware blessures, maar juist de manier waarom hij telkens weer terug kon komen maakten hem tot een publiekslieveling in Boston. Tegenwoordig is hij een ambassadeur voor de Bruins.

Het tweede nieuwe lid is de Soviet Valeri Kharlamov. In een tijd waarin de Sovietspelers slechts op internationale toernooien te bewonderen waren was hij de gangmaker van het nationale team dat door het Sovietsysteem overliep van talent. Tijdens een trainingssessie waarvoor CSKA-coach Anatoly Tarasov zijn Amerikaanse collega Murray Williamson uitnodigde had Williamson weinig tijd nodig om Kharlamov te bestempelen als de beste ijshockeyspeler ter wereld. Het jaar was 1969 en Kharlamov was 20. Met het nationale team won hij uiteindelijk acht wereldtitels en twee Olympische titels en hij won elf nationale kampioenschappen met CSKA Moskou. Een auto-ongeluk in 1976 leek zijn carrière te beëindigen, maar Kharlamov vocht zich terug om weer te kunnen spelen. Het kwam er echter niet van om op topniveau terug te keren; bij een tweede auto-ongeluk in 1981 overleed Kharlamov op 33-jarige leeftijd.

Murray Costello zal het 93e lid van de Hall worden die voor zijn werk achter de schermen wordt geëerd. Na Vier seizoenen in de NHL, waarin zijn statistieken verre van indrukwekkend waren, stopte Costello als speler en legde zich toe op zijn studie. Een marketingbaan bij de Seattle Totems uit de World Hockey League was zijn eerste front office-aanstelling in de ijshockeywereld. Later werd hij ook general manager voor hetzelfde team. Toen de WHL opgedoekt werd ging Costello rechten studeren, en fungeerde als scout voor de Phoenix Roadrunners van de World Hockey Association. Eenmaal klaar met zijn studie verliet Costello het ijshockey tot de Canadian Amateur Hockey Association aanklopte. Hoewel Costello sceptisch was over de financiële kant van een aanstelling besloot hij toch toe te zeggen. Hij leidde de CAHA in het samengaan met Hockey Canada, en startte een programma ter ontwikkeling van vrouwenijshockey. In 1998 verruilde Costello de Canadese bond voor de Internationale IJshockey Federatie IIHF, waar hij nu op 71-jarige leeftijd nog altijd voorzitter van twee commissies is.