Heideman en Bekkering leiden Essent-driedaagse

Olga (Nuongirl)
Marathonschaatsers Jan Maarten Heideman en Daniëlle Bekkering hebben de leiding genomen in de Essent-driedaagse. De Essent-driedaagse is een experiment van de Nederlandse schaatsbond, de KNSB. Om de novembermaand op te vullen en tevens de internationale schaatsunie (ISU) tegemoet te komen, worden er zeven wedstrijden gereden in drie dagen. De manches bestaan uit respectievelijk veertig en zestig ronden.

Op de eerste dag van de driedaagse werden er twee wedstrijden in Assen gereden. Bij de mannen nam Heideman de leiding door de tweede manche winnend af te sluiten. Bekkering pakte de leiding bij de vrouwen door de eerste etappe op haar naam te schrijven. Zaterdag worden er in Heerenveen wederom twee manches verreden en zondag worden er in Groningen zelfs drie manches afgewerkt.

De Internationale schaatsbond ISU overweegt om van marathonschaatsen een Olympische discipline te maken, maar dan moeten de wedstrijden wel worden ingekort. "We willen de marathon flitsend en spectaculair maken. Bovendien sluit deze vorm aan bij de wensen van de internationale schaatsbond. We hebben nog Olympische aspiraties en bij de ISU vinden ze een marathon over honderd ronden veel te lang", aldus marathoncoördinator Teun Breedijk.