[NBA]Een voorbeschouwing

Grotez
Het voorseizoen loopt ten einde en de meeste teams maken zich op voor het reguliere seizoen. 1 november starten de eerste wedstrijden in de NBA. Wat zal dit seizoen brengen? Prolongeren de San Antonio Spurs hun titel, of zal er wellicht een ander team met de titel aan de haal gaan. Hieronder een overzicht van de kanshebbers en kanslozen.

Eastern Conference

Grootste kanshebber in de Eastern Conference is overduidelijk de Miami Heat. De verliezend finalist in het Oosten heeft deze zomer een groot aantal nieuwe spelers aangetrokken; Antoine Walker, Jason Williams, James Posey en Gary Payton de belangrijkste namen. Tel daarbij op Shaquille O’Neal, Dwyane Wade en Udonis Haslem en op papier is dit wat je noemt een Dream-Team. Vraag zal zijn hoe coach van Gundy al deze spelers tevreden houdt. Miami verloor de Conferencefinal vorig jaar van de Detroit Pistons. De Pistons kwam uiteindelijk te kort in de finale tegen de Spurs, maar zullen er dit jaar wederom staan. Coach Larry Brown verhuisde naar New York en Flip Saunders kwam in zijn plaats. De Pistons hebben nagenoeg hetzelfde team als voorgaande jaren en zullen met de meer verdedigend ingestelde Saunders weer een gooi doen naar de titel.

Achter deze twee favorieten staan een aantal teams die, hoewel in mindere mate, evenzo ver zullen komen. De Indiana Pacers hebben met de terugkeer van Ron Artest en het aantrekken van Litouwse sterspeler Sarunas Jasikevicius een sterk team om mee voor de dag te komen. De New Jersey Nets met het trio Vince Carter, Jason Kidd en de weer fitte Richard Jefferson zullen tevens hoge ogen gooien. Het team dat voor een verassing kan gaan zorgen in het Oosten zijn de Cleveland Cavaliers. Met All-stars Lebron James en Zydrunas Ilgauskas en het aantrekken van Larry Hughes zijn zij de grootste outsider.

Teams die het waarschijnlijk niet gaan redden zijn de Philadelphia 76ers, de Chicago Bulls, de Orlando Magic en de Boston Celtics. Zij hebben de slag gemist bij het aantrekken van nieuwe spelers en zullen moeten hopen op een plekje bij de play-offs.

Western Conference

Huizenhoog favoriet zijn de San Antonio Spurs. Ten opzichte van vorig jaar blijft het basisteam staan, maar met de komst van Michael Finley en Nick van Exel hebben de Spurs de benodigde backup-spelers weten te halen. Met misschien wel de beste coach in de NBA op dit moment, Gregg Popovic, gaan de Spurs voor prolongering van hun titel. De Phoenix Suns zullen er alles aan doen hun prestatie van vorig jaar, bereiken van de Conferencefinal, tenminste te evenaren. Helaas is sterspeler Amaré Stoudamire in het voorseizoen geblesseerd afgehaakt, maar met de MVP van vorig jaar Steve Nash in het team, zijn ook de Suns dit jaar in staat ver te komen.

Naast de Spurs en de Suns zijn er nog een handvol kandidaten voor de eindzege in het Westen. De Rockets met Yao Ming en Tracy McGrady, de Mavericks met Dirk Nowitzki, de Kings met Pedrag Stojakovic en Mike Bibby en de Timberwolves met Kevin Garnett. De LA Lakers behoren ook weer tot de favorieten na de terugkeer van succescoach Phil Jackson.

De LA Clippers, Utah Jazz, Charlotte Bobcats, Golden State Warriors en New Orleans Hornets zullen waarschijnlijk tekort komen dit seizoen.

Al met al zijn alle ingrediënten weer aanwezig voor een spannend en spectaculair NBA-seizoen.