[Upd] Michelin perplex over regels

Wouter (ziggyziggyziggy)
Michelin heeft uitgehaald naar de FIA, omdat er in 2006 weer bandenwissels mogen worden gemaakt tijdens de Formule 1-races.

In een officiëel persbericht verklaart de bandenfabrikant dat ze verbijsterd is over "de stap terug" die de FIA maakt en die recht tegen de kostenbesparende lijn van de FIA in zou gaan. "De nieuwe regels zorgen voor een toename van 15% in de ontwikkeling en productie van banden omdat de technieken uit 2005 niet kunnen worden gebruikt in 2006. Het besluit toont aan dat de FIA geen technische kennis van een band heeft."

Michelin legt uit dat iedere band wordt gebouwd voor een specifieke afstand die de band moet afleggen. Om banden die 350 kilometer moeten meegaan te vervangen door banden die maar 100 kilometer hoeven af te leggen, zullen de bandenfabrikanten een complete nieuwe generatie banden moeten ontwikkelen.

Omdat met de banden van Michelin in 2005 achttien races zijn gewonnen, twijfelt de fabrikant aan de achterliggende redenen van de FIA voor de nieuwe regel. Tevens meent Michelin dat deze gang van zaken opnieuw de onsamenhangende besluitvorming in de Formule 1 illustreert.

Update:

In een persbericht oppert de FIA dat Michelin wellicht in de war is. De FIA licht toe dat de Formula One Commission, die besloten heeft over de nieuwe regels, bestaat uit vertegenwoordigers van de tien teams, acht evenementpromoters, één motorleverancier, één bandenleverancier, twee sponsors en twee vertegenwoordigers van de FIA.

De FIA vraagt zich af welk deel van deze "zeer simpele en volkomen democratische stemprocedures" Michelin verbijstert. Verder wijst het persbericht op het feit dat de regels nu weer gelijk zijn aan die in 2004, "toen Michelin geen bandenproblemen had op Indianapolis."