Zesdaagse van Amsterdam (5): Belgen nemen de kop

Bram (Chiel-Montagne)
Matthew Gilmore en Iljo Keisse hebben de leiding in de Zesdaagse van Amsterdam overgenomen. De Belgen wisten tijdens de vijfde dag hun naaste concurrenten, onder wie Slippens/Stam (nu vierde), één ronde aan te smeren.

De Zwitsers Bruno Risi en Kurt Betschart begonnen als de leiders aan de vijfde dag. Lang kon het duo niet genieten van de eenzaamheid aan de top, want in de eerste onderdelen behaalden diverse koppels een bonusronde. De leidende tandem kreeg zo voor de eerste koppelkoers gezelschap van Gilmore/Keisse en Slippens/Stam, die tijdens de koppeltijdrit de 200-puntenbarriere slechtten.

Deze drie duo's gaven elkaar tijdens de discipline geen strobreed toe, waardoor twee andere koppels profiteerden. Robert Hayles (wereldkampioen op dit onderdeel) en Juan Llaneras (meervoudig wereldkampioen puntenkoers) wonnen de koppelkoers en pakten samen met Marco Villa en Franco Marvulli één ronde winst op de rest. Laatsgenoemden kwamen zo op gelijke hoogte met de drie leiders.

Nadat de tandem Van Mechelen/Defauw op de koppeltijdrit over drie ronden het baanrecord wederom scherper had gezet (33.879 seconden) en Keisse de dernyreeks wist te winnen, was het tijd voor de laatste koppelkoers. Dit onderdeel legden de Gentenaren Gilmore en Keisse samen met Scott McGrory en Peter Schep één ronde sneller af dan de andere leiders.

Door deze extra rondgang staan de Belgen nu op de eerste plaats in het klassement. Ze hebben één ronde voorsprong op Risi/Betschart, Villa/Marvulli en Slippens/Stam. De Nederlanders zijn dan ook zeker nog niet kansloos om morgenavond voor de derde keer op rij de Zesdaagse van Amsterdam te winnen.

Stand na vijf dagen
01. Matthew Gilmore/Iljo Keisse (Bel) - 256 pnt.
Op één ronde:
02. Bruno Risi/Kurt Betschart (Zwi) - 255 pnt.
03. Marco Villa/Franco Marvulli (Ita/Zwi) - 247 pnt.
04. Robert Slippens/Danny Stam (Ned) - 243 pnt.
Op twee ronden:
05. Scott McGrory/Peter Schep (Aus-Ned) - 184 pnt.