Uitslag GP van China

Wouter (ziggyziggyziggy)
Door een overwinning van Fernando Alonso in de Grand Prix van China heeft Renault F1 ook de constructeurstitel binnengehaald. Het is de eerste titel voor het Franse team. Kimi Räikkönen werd tweede in de race, Ralf Schumacher wist de derde plaats te bemachtigen.

De race begint al omstreden. Al voor de formatie van de grid rijden Christijan Albers en Michael Schumacher elkaar van de baan en beiden moeten vanuit de pitstraat starten. Als de rode lichten uitgaan, hebben de Red Bull's de beste start. Giancarlo Fisichella weet door defensief te rijden zijn teamgenoot direct een voorsprong te geven.

Takuma Sato is weer verwikkeld in een incident. Hij krijgt al na vier ronden een drive through-penalty toebedeeld, doordat hij veel te vroeg van start ging. In ronde 18 wordt plotseling de safety car ingezet. De reden blijft even onduidelijk, maar televisiebeelden tonen een putdeksel dat los is gekomen. Juan Pablo Montoya rijdt er vol overheen en beschadigt zijn wagen te zwaar om nog lang door te kunnen rijden.

Terwijl het veld achter de safety car rijdt, schiet Jacques Villeneuve van de baan, maar hij kan zijn plaats in de rij weer innemen. Zo gelukkig is Michael Schumacher niet. Ook hij spint, maar komt vast te staan in de grindbak en moet uitstappen. Bij de herstart na de gele vlag-periode krijgt Albers het nog zwaar, aangezien hij als enige een ronde achterstand heeft, maar wel vooraan het veld rijdt. Hij moet het hele veld voorbij laten.

Bijna direct na de herstart kan de safety car weer in actie komen. Narain Karthikeyan schiet van de baan en raakt vol de bandenmuur. De Jordan wordt volledig vernield, maar de coureur kan ongedeerd uitstappen. Bijna alle koplopers maken direct een pitstop, maar Ralf Schumacher, Christian Klien en Felipe Massa blijven op de baan en rijden daarmee tijdelijk op de tweede, derde en vierde plaatsen.

Al snel ontvouwt zich een mooi gevecht tussen Rubens Barrichello, Mark Webber en Jenson Button. Uiteindelijk delft Barrichello het onderspit, omdat zijn banden te versleten om zijn positie mee te kunnen verdedigen. Het laatste incident van de race komt van Christijan Albers. Een wielmoer loopt van zijn wagen terwijl hij op volle snelheid rijdt en Albers moet zijn wagen in de pits parkeren. Giancarlo Fisichella valt van het podium door een drive through-penalty wegens obstructief rijden bij het ingaan van de pitstraat.

Uitslag

Pos.CoureurTeamTijdUitvalreden
1 Fernando AlonsoRenault F1  1:39:53.618  
2 Kimi RäikkönenMcLaren Mercedes  +4.015  
3 Ralf SchumacherToyota F1  + 25.376  
4 Giancarlo FisichellaRenault F1  + 26.144  
5 Christian KlienRed Bull Racing  + 31.839  
6 Felipe MassaSauber Petronas  + 36.400  
7 Mark WebberBMW Williams F1  + 36.842  
8 Jenson ButtonBAR Honda  + 41.249  
9 David CoulthardRed Bull Racing  + 44.247  
10 Jacques VilleneuveSauber Petronas  + 59.977  
11 Tiago MonteiroJordan Grand Prix  + 1:24.648  
12 Rubens BarrichelloScuderia Ferrari  + 1:32.812  
13 Antonio PizzoniaBMW Williams F1  + 1 ronde  
14 Robert DoornbosMinardi F1  + 1 ronde  
15 Jarno TrulliToyota F1  + 1 ronde  
16 Christijan AlbersMinardi F1  + 5 ronden  
- Takuma SatoBAR Honda    versnellingsbak
- Narain KarthikeyanJordan Grand Prix    crash
- Juan Pablo MontoyaMcLaren Mercedes    uitval
- Michael SchumacherScuderia Ferrari    spin