Beenhakker vreest 'slap' Costa Rica

Michel (Baraja)
Voor Leo Beenhakker breken spannende tijden aan. Vannacht wordt duidelijk of Trinidad en Tobago zich plaatst voor een barragewedstrijd tegen Oezbekistan of Bahrein. Don Leo vreest een vorm van competitievervalsing.

Trinidad en Tobago speelt zijn laatste poulewedstrijd in en tegen het al gekwalificeerde Mexico. Concurrent Guatemala – dat twee punten achterstand heeft – ontvangt Costa Rica, dat zich ook al zeker weet van WK deelname. Als Guatemala wint dan zal Trinidad en Tobago ook moeten winnen, want het onderling resultaat spreekt in het voordeel van Guatemala. Beenhakker vreest een ‘laat maar waaien’- mentaliteit bij de Costa Ricanen: ”De bondscoach van Costa Rica heeft al aangekondigd vijf, zes spelers te sparen in de laatste wedstrijd. Dat zag je zaterdag ook, toen de Verenigde Staten een B-team opstelden en waardoor Costa Rica zich eenvoudig kwalificeerde.”

Beenhakker rekent niet op een cadeautje van Mexico, het land waar hij jaren werkzaam was. ”Wie dat denkt, snapt niets van voetbal. Die spelers van Mexico interesseert het echt niks of Beenhakker een paar jaar in hun land heeft gewerkt. Die willen hun kwalificatiereeks gewoon goed afsluiten. Eigenlijk is Mexico de enige die tot nu toe zijn sportieve plichten heeft vervuld. De Mexicanen zijn normaal gesproken een maatje te groot voor ons. Het is met afstand de beste ploeg in onze kwalificatiezone, dat hebben we afgelopen zomer wel kunnen zien bij de Confederations Cup.”

Als Trinidad en Tobago er toch in slaagt vierde te worden, dan wacht Oezbekistan of Bahrein in de beslissende playoff. Daar denkt Beenhakker nog niet aan: ”Met die ploegen zijn we nog helemaal niet bezig. Daarvoor is het allemaal nog te ongewis.” Na vannacht wordt ook duidelijk of het historische aantal van vier Nederlandse bondscoaches op één WK nog mogelijk is.

Stand Noord- en Midden-Amerika:

Positie:Land:Wedstrijden:Punten:Doelsaldo:
1Mexico**92221 - 7
2Verenigde Staten**91914 - 6
3Costa Rica**91614 - 11
4Trinidad en Tobago9108 - 14
5Guatemala9813 - 17
6Panama924 - 19

Vannacht- 2.00 uur:
Guatemala – Costa Rica
VS – Panama
Trinidad en Tobago - Mexico

Mexico, VS en Costa Rica zeker van WK. De nummer vier speelt een barragewedstrijd tegen de winnaar van het duel tussen Bahrein en Oezbekistan. De winnaar hiervan mag naar het WK.