Geplaagde Puerta verrassend onderuit

Michel (Baraja)
Mariano Puerta is verrassend uitgeschakeld in de achtste finales van het ATP-toernooi in Tokio. De Argentijn, geplaagd door dopingaantijgingen, boog het hoofd tegen de Cyprioot Marcos Baghdatis: 2-6, 7-6 (11), 5-7.

Puerta speelde ver onder zijn kunnen tegen Baghdatis, de nummer 81 van de wereld. In de tweede set wist Puerta nog drie matchpoints weg te werken en op sensationele wijze de tiebreak te winnen. Toch bleek dit geen keerpunt en bleef Baghdatis de betere. Zijn vierde matchpoint op 6-5 bracht de beslissing. Voor de organisatie is de uitschakeling van de als eerste geplaatste Puerta een nieuwe klap, na de afzeggingen van Henman, Gaudio, Safin en Nalbandian.

Puerta werd gisteren door de Franse krant L'Équipe in verband gebracht met het gebruik van het stimulerende middel etilefrine. De 27-jarige Argentijn zou tijdens Roland Garros (waar hij de finale behaalde) zijn betrapt. Puerta kan levenslang worden geschorst, want een nieuw dopingschaal zou voor hem recidive betekenen. Vorig jaar stond de gravelbijter namelijk negen maanden langs de kant wegens het gebruik van clenbuterol. Puerta ontkent alle beschuldigingen.

Uitslagen Achtste Finales- Tokio:
M. Puerta (Arg/1) – M. Baghdatis (Cyp) 2-6, 7-6, 5-7
M. Ancic (Kro/5) – C. Saulnier (Fra/12) 6-2, 6-1
G. Müller (Lux/13) – R. Ginepri (USA/3) 4-6, 4-6
K. Carlsen (Den/10) – B. Phau (Dui) 1-6, 2-6

Resterende wedstrijden:
J. Nieminen (Fin/7) – P. Srichaphan (Tha/9)
W. Arthurs (Aus) – T. Dent (USA/4)
W. Moodie (ZAf) – L. Horna (Per/11)
K. Kim (USA) – R. Stepanek (Tsj/2)