WK-kwalificatie nadert climax

Sjors (Sj0rSz)
Met nog 87 wedstrijden te gaan is de kwalificatie voor de eindronde van het WK in Duitsland toe aan de climax. Over ongeveer een week zal duidelijk worden welke landen zullen schitteren op dit kampioenschap. Op 8 of uiterlijk 12 oktober vallen op alle continenten de beslissingen.

Uit Europa (14 deelnemers) zijn tot nu toe alleen Oekraïne en gastland Duitsland zeker van deelname. De andere zeven groepswinnaars, met Nederland als een grote kanshebber, en de twee beste nummers twee kunnen vanaf volgende week beginnen met de voorbereiding op het WK. De zes nummers twee die dan nog overblijven spelen op 12 en 16 november playoff-wedstrijden. De loting voor deze wedstrijden zal plaatsvinden op 14 oktober.

In Afrika (5 deelnemers) is nog helemaal niets beslist. Zaterdag worden de laatste wedstrijden gespeeld, en pas dan is duidelijk welke Afrikaanse landen naar Duitsland mogen. Togo, Senegal (groep 1), Ghana, DR Congo (groep 2), Kameroen, Ivoorkust (groep 3), Angola, Nigeria (groep 4), Tunesië, Marokko (groep 5) kunnen allemaal nog eerste worden in hun poule. Voetballers uit Togo, Ghana, Ivoorkust en Angola waren tot nu toe nog nooit op een WK te zien, dit zou dus de eerste keer kunnen worden voor deze landen.

Azië (4 of 5 deelnemers) is het verste gevorderd wat het kwalificeren betreft. Iran, Japan, Zuid-Korea en Saudi-Arabië hebben de eindronde inmiddels al bereikt. Bahrein en Oezbekistan gaan zaterdag en woensdag onderling uitvechten wie het in november mag opnemen tegen de nummer vier van de Noord- en Midden-Amerikaanse zone.

Namens de Concacaf (3 tot 5 deelnemers) zijn de Verenigde Staten en Mexico al geplaatst. De meest voor de hand liggende nummer drie is op dit moment Costa Rica. Maar Guatamala en Leo Beenhakkers Trinidad & Tobago mogen ook nog hopen op die felbegeerde derde plaats.

Tot slot Zuid-Amerika (4 of 5 deelnemers). In deze zone zijn Argentinië en Brazilië al zeker van een plek in de eindronde van het wereldkampioenschap. Ecuador en Paraguay staan er op dit moment het beste voor om de andere twee plaatsen op te vullen, maar Uruguay, Colombia en Chili zijn ook nog niet uitgeschakeld. De nummer vijf van deze zone krijgt nog een herkansing tegen het Australië van Guus Hiddink om alsnog deel te mogen nemen aan het WK.