Uitslag AZ - Krilia Sovetov

Raymond (RayMania)
AZ heeft de tweede ronde bereikt van de UEFA Cup. In de Alkmaarder Hout won het in een spannende wedstrijd met 3-1 van Krilia Sovetov en behaalde zo de benodigde twee doelpunten verschil.

Louis van Gaal, in zijn honderdste Europese wedstrijd als trainer, schatte de kansen van AZ om ten koste van Krilia Sovetov door te gaan naar de tweede ronde van de UEFA Cup in als veertig procent. Voor aanvang van de eerste wedstrijd in Rusland beoordeelde van Gaal de opponent van het kaliber Top Oss. Een foute constatering bleek na de onnodige 5-3 nederlaag. In Alkmaar was het de opdracht om met twee doelpunten verschil te winnen, een lastige opdracht voor de halve finalist van vorig seizoen. AZ begon met twee wijzigingen ten opzichte van de eerste wedstrijd in Rusland. Ron Vlaar en Grétar Steinsson stonden in de basis ten koste van Stijn Schaars en Demy de Zeeuw. De Alkmaarse formatie begon goed aan de wedstrijd en scoorde na twee minuten al het nodige vroege doelpunt. Tarik Sektioui werd echter teruggevloten en zijn gescoorde kopbal ging niet door.

AZ ging verder met aanvallen en probeerde de belangrijke snelle openingstreffer te maken. Veel mogelijkheden werden er niet gecreëerd door de nummer drie van vorig seizoen. Veelal stond de Russische verdediging in de weg en er was geen doorkomen aan voor AZ. Krilia Sovetov liet bij vlagen zien dat het een ontzettend scherpe counterploeg is. Een aantal keren in de beginfase kwamen de Russen er goed uit, maar wisten niet te scoren. Na een kwartier spelen was het dan toch raak voor Krilia. Aduma zorgde met een prachtige omhaal voor het openingsdoelpunt: 0-1. Een tegenvaller voor AZ want met deze tussenstand zou het drie keer moeten scoren. Het ging snel verder met aanvallen, maar echte kansen kwamen er niet. Krilia Sovetov stond verdedigend erg goed en was razendsnel in de omschakeling. Vlak voor rust was er dan toch de belangrijke gelijkmaker. Barry van Galen kopte een vrije trap van Kenneth Perez achter doelman Lobos en met een 1-1 stand gingen beide elftallen naar de kleedkamer.

Zonder wijzigingen begonnen beide elftallen aan de tweede helft. AZ leek vertrouwen te hebben geput uit de gelijkmaker want al snel zette het Krilia Sovetov onder druk. Zoals ook in de eerste helft was er geen doorkomen aan en elke aanval stuitte op de verdediging van de Russen. Vooral Sektioui speelde een ongelukkige wedstrijd aan de rechterkant. Na een uur spelen greep van Gaal in en bracht Danny Koevermans in voor Demy de Zeeuw. Het leek te helpen want iets later was het Barry van Galen die een grote kans kreeg, keeper Lobos reageerde echter knap op het schot.

Twintig minuten voor tijd werd het elftal van Krilia Sovetov gereduceerd tot tien man, Adamu kreeg de rode kaart na natrappen dat werd gezien door de grensrechter. Toch kon AZ geen voordeel uit deze situatie trekken want echt uitgespeelde kansen werden er niet gecreëerd. Totdat Stein Huysegems als extra aanvaller werd ingebracht. Binnen een minuut werd de 2-1 gemaakt, Koevermans kopte een voorzet van Van Galen achter Lobos. Nog geen vijf minuten later kreeg AZ een terechte strafschop. Het was Denny Landzaat die de bevrijdende 3-1 scoorde vanaf elf meter. Daar bleef het bij en met de zege bekert AZ door naar de poulefase, waar het vier wedstrijden wacht.

AZ – Krilia Sovetov 3-1 (3-5)
15' Aduma 0-1
45' Van Galen 1-1
80' Koevermans 2-1
84' Landzaat 3-1 (penalty)

Scheidsrechter: Clark (Schotland).
Geel: De Zeeuw, Perez (AZ), Soava, Leilton, Solomatin (Krilia Sovetov).
Rood: Adamu (Krilia Sovetov).

Opstellingen:

AZ: Timmer, Jaliens, Opdam, De Cler, De Zeeuw (Koevermans/60'), Van Galen, Landzaat, Schaars, Arveladze (Steinsson/90'), Perez, Sektioui (Huysegems/77').

Krilia Sovetov: Lobos, Booth, Dochoyan, Solomatin, Leilton (Temile/63'), Kovba, Soava (Tetradze/75'), Goesyn, Bobior, Byliga (Sjpakov/86'), Adamu.