Uitslag Rapid Boekarest - Feyenoord

Michel (Baraja)
Feyenoords UEFA Cup avontuur is al na ťťn ronde voorbij. Rapid Boekarest was na het 1-1 gelijkspel in Rotterdam vandaag met 1-0 te sterk voor de koploper in de eredivisie. Een slippertje van ÷stlund leidde de beslissende treffer in.

Feyenoord begon met exact dezelfde elfde namen als in de competitiewedstrijd tegen FC Twente (1-3). Van de vaste kern was alleen Alfred Schreuder met een achillespeesblessure niet inzetbaar. De koploper in de eredivisie begon veelbelovend aan de ontmoeting met de zwalkende Roemeense ploeg, die in de competitie de negende positie bekleedt. De sfeer in het Giulesti stadion leek eerder Feyenoord dan Rapid te inspireren: vooral Kuijt en Castelen waren in het eerste half uur de uitblinkers aan Rotterdamse zijde.

Feyenoords goede start werd echter overschaduwd door een vroeg tegendoelpunt. Kalou verloor op het middenveld de bal en Rapid kwam er snel uit. De counter leek gesmoord, maar ÷stlund leed stom balverlies, waarna de bal bij Buga belandde. De 27-jarige aanvaller zag zijn inzet eerst nog worden gekeerd door Lodewijks, maar was in de rebound wel trefzeker. Feyenoord reageerde door het heft in handen te nemen. Met Kuijt als de spil werd een aantal (schiet)kansen gecreŽerd. Kalou kwam niet toe aan zijn rushes door knap verdedigend werk van de Roemenen. In het laatste gedeelte van de eerste helft kon Feyenoord niets klaarmaken. Afgelopen was het met het frisse elan van het eerste kwartier.

De wat slordig spelende Hossam Ghaly keerde niet terug voor de tweede 45 minuten. Zijn vervanger was de Canadees Jonathan De Guzman, die bijna meteen scoorde uit een vrije trap van Shinji Ono. Ook Rapid was in deze fase gevaarlijk, vooral via snelle uitbraken met als prominenten Buga en Niculae. Die laatste miste vrij voor de goal een (weliswaar moeilijke) volley. Feyenoord maakte het zichzelf moeilijk door de slordige passing, waardoor de opponent in de kaart werd gespeeld. Rapid vergat in deze fase de marge naar twee te tillen.

Erwin Koeman besloot vol op de aanval te spelen en wisselde Serginho Greene voor Tim Vincken. De snelle buitenspeler bracht De Guzman in stelling, die zich echter geen raad wist met zijn vrijheid. Een kwartier voor tijd vierde Andrť Bahia de gelijkmaker door met zijn vinger tegen zijn mond het publiek tot stilte te manen. De Braziliaan had echter de pech dat de assistent-scheidsrechter voor buitenspel vlagde. Dit moment leidde wel een dominerend Feyenoord in, dat eindelijk wat druk wist te zetten. Kansen voor Vincken en Bahia leverden echter geen doelpunten op.

Zeven minuten voor tijd ontsnapte Feyenoord. Buga ging weer eens op avontuur, slalomde langs de verdediging, en had de bal nadat ook Lodewijks was gepasseerd vrij voor het intikken. De Roemeen vergat echter te scoren, omdat ÷stlund op de lijn redding bracht. Rapid appelleerde voor hands van de Zweed, maar Batista gaf geen strafschop. Ook Niculae kreeg nog een niet te missen mogelijkheid. Feyenoord was (ook met Boussaboun) niet meer bij machte kansen te creŽren. De UEFA Cup winnaar van 2002 haalt in deze editie niet eens de poulefase.


Karakteristiek:

Tussen haakjes uitslag eerste wedstrijd

Rapid Boekarest** – Feyenoord 1-0 (1-1)
12. Buga 1-0

Scheidsrechter: Batista (Portugal)
Toeschouwers: 12.000
Gele kaarten: M. Constantin, Coman (Rapid Boekarest), Paauwe, Bahia (Feyenoord)

Opstellingen:

Rapid Boekarest: Coman; M. Constantin, Rada, Maftei, N. Constantin ( 70. Dica); Badoi, Ilyes, Maldarasanu, Karamyan ( 90+2. Perja); Buga, Niculae.

Feyenoord: Lodewijks; ÷stlund, Greene ( 66. Vincken), Bahia, Bosschaart; Ghaly ( 46. De Guzman), Paauwe ( 82. Boussaboun), Ono; Castelen, Kuijt, Kalou.