KNVB: 'kaartjes fors duurder'

EnGCatjuh
Mochten de kabinetsplannen voor doorbereking van de politiekosten aan de voetbalclubs doorgaan, dan worden kaartjes voor wedstrijden zo'n 30% duurder, meldde Henk Kesler gisteren op een congres in Rotterdam.

De plannen van het kabinet zijn als volgt: per wedstrijd in het betaalde voetbal komt er een maximum van 200 uur politie-inzet. Van de uren die daarna gemaakt worden, wordt de helft van de kosten doorberekend aan de clubs. Dit zou dan leiden tot een prijsstijging van ongeveer 30%.

Zelf denkt Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB, dat dit niet de oplossing is. Hij ziet meer in een voetbalwet waardoor de politiekosten naar beneden gebracht kunnen worden. "Over dit voorstel van het kabinet is niet goed nagedacht. Dit voorstel moet zo snel mogelijk van de baan".

Volgens hem ligt de oplossing in het harder aanpakken van hooligans, bijvoorbeeld met strafrechtelijke stadionverboden die gekoppelt zijn aan een meldingsplicht.

"Die mogelijkheid is er al, maar er wordt zelden gebruik van gemaakt. In de laatste tien jaar maar één of twee keer. Vandalen zijn echter als de dood voor een goede meldingsplicht. Daarmee kunnen we de inzet van politie rond voetbalwedstrijden beter terugdringen. Dan is heel die doorberekening niet nodig", aldus Kesler.

Volgens Kesler is de wet vooral op het voetbal gericht, want in eerdere wetsvoorstellen zou dezelfde regel gelden voor alle publieke evenementen. Hiervan is echter geen sprake meer. "Raar, aan de ene kant wordt het voetbal gebruikt als maatschappelijk vehikel om bijvoorbeeld de sportnota uit te dragen en de integratie te bevorderen. Dan weten ze ons wel te vinden".