Plaza eindigt nipt voor Heras in tijdrit

Michel (Baraja)
Ruben Plaza heeft de twintigste etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. In een tijdrit over 39 kilometer haalde hij een gemiddelde snelheid van 56,2 kilometer per uur: een record in de Vuelta. Heras eindigde op zes tiende van een seconde als tweede. De race tegen de klok bracht in de top vijf geen wijzigingen.

De Vuelta kent een mooie traditie als het gaat om tijdritten in de laatste dagen. Vaak was de strijd om de eindzege nog intens en heerste er grote spanning. In de afgelopen vier jaar was het voorafgaand aan de laatste race tegen de klok nog allerminst duidelijk wie eindwinnaar zou worden. De fantastische duels tussen Nozal en Heras (2003) en Casero en Sevilla (2001) zijn zelfs legendarisch. Vandaag ging het echter niet meer om de eindzege, maar om de podiumplaatsen. Menchov, Sastre en Mancebo waren nog kanshebbers op een plaats in de top drie.

Uiteraard stond ook nog de ritzege op het spel. Op het zeer vlakke parcours blies de wind bijna continu in het voordeel. De eerste richttijd kwam op naam van de Belg Rik Verbrugghe. Ook Backstedt, Peschel en Peron reden een goede race tegen de klok. Voordat de strijd om de podiumplaatsen in alle hevigheid zou losbarsten zette Stijn Devolder een nieuw Vuelta-record neer. De Belg raffelde de 39 kilometer af in een tijd van 42.01, goed voor een gemiddelde van 55,5 kilometer per uur. Het oude record stond op naam van Sean Kelly en was 54,8 kilometer per uur. Even later kreeg Victor Hugo Peña de toptijd in handen.

Ondertussen waren de protagonisten van het klassement al begonnen aan hun eenzame tocht. Bij de eerste tijdsmeting noteerde Mancebo de beste tijd. De andere plaatsen in de top vier waren daar weggelegd voor Menchov, Sastre en Heras: precies de top vier uit het klassement. De verschillen waren overigens miniem. Ook bij het tweede tussenpunt gaven de renners elkaar geen duimbreed toe: nu was het Heras die de snelste tijd klokte.

Aan de finish – uiteraard de belangrijkste tijdsopname – kon de rekening worden opgemaakt. Ruben Plaza bleek daar de snelste, na een sterk einde. Bij het eerste tussenpunt lag de coureur van Comunidad-Valenciana nog vijfde. Voor Plaza is het zijn achtste zege als prof. Dit seizoen was hij al onder meer de sterkste in de Ronde van Aragon. In de tijdrit eerder deze Vuelta in Lloret de Mar hoefde Plaza enkel Menchov voor zich te dulden.

Heras hoefde slechts zes tiende van een seconde toe te geven op Plaza. Sastre en Menchov werden respectievelijk derde en vierde. In de top van het klassement blijft alles hetzelfde. Menchov en Sastre zullen Heras mogen flankeren in Madrid. Mancebo wordt net als in de Tour de France vierde. Koos Moerenhout presteerde opnieuw naar behoren en finishte vandaag als dertiende op 1.41 van Plaza. In het klassement is Moerenhout zelfs geleidelijk opgeklommen naar de veertiende stek.

Morgen eindigt de 60e Vuelta a España met een vlakke rit naar Madrid. In die stad zullen de Dehesa de la Villa en Carretera de Playa worden beklommen, precies de twee obstakels die de renners volgende week tijdens het WK krijgen voorgeschoteld. Roberto Heras hoeft nog maar 144 kilometer te trappen voordat hij de geschiedenisboekjes ingaat met zijn vierde eindoverwinning.

Uitslag 20e etappe Guadalajara – Alcalá de Henares – 38,9 kilometer:

Positie:Naam:Land:Ploeg:Tijd:
1.R. PlazaSPACOM41'31''
2.R. HerasSPALIB0'00''
3.C. SastreSPACSC0'04''
4.D. MenchovRUSRAB0'06''
5.F. ManceboSPAIBA0'10''
6.V. PenaCOLPHO0'23''
7.S. DevolderBELDIS0'30''
8.O. PereiroSPAPHO0'33''
9.T. DanielsonUSADIS0'48''
10.C. VandeveldeUSACSC1'07''
13.K. MoerenhoutNEDDAV1'41''

Klassement na 20 etappes:

Positie:Naam:Land:Ploeg:Tijd:
1.R. HerasSPALIB78.48.10
2.D. MenchovRUSRAB4'36''
3.C. SastreSPACSC4'54''
4.F. ManceboSPAIBA5'58''
5.C. Garcia QuesadaSPACOM8'06''
6.R. PlazaSPACOM11'36''
7.O. SevillaSPATMO13'22''
8.T. DanielsonUSADIS16'38''
9.M. ArdilaCOLDAV18'19''
10.J. MercadoSPAQUI18'31''
14.K. MoerenhoutNEDDAV35'07''