"Hein Verbruggen tipte L'Equipe over Armstrong"

Dick Pound, voorzitter van het Wereld Anti Doping Agentschap WADA brengt Hein Verbruggen, de Nederlandse voorzitter van de Internationale Wielerbond UCI serieus in opspraak in de "zaak Armstrong". Volgens Pound is Verbruggen zelf het "lek" waar de UCI zo hard naar op zoek zegt te zijn. Hij neemt de beschuldigingen van de UCI dat het lek zich binnen het WADA zou bevinden dan ook niet langer.

Dick Pound bevestigde dat hij effectief "de gegevens heeft ontvangen van het Franse laboratorium betreffende de analyses van de stalen uit de Tour de France 1999, maar in geen enkel geval hadden wij de namen. Het WADA kan dus niet verantwoordelijk worden gehouden voor de lek."

Maar Pound gaat nog een stukje verder: "De informatie kan enkel van de UCI komen en Hein Verbruggen zelf heeft ons gezegd aan de journalisten van L’Equipe de documenten te hebben bezorgd die toelieten om Lance Armstrong te identificeren." Zoals bekend wordt die er door l'Equipe van beschuldigd de "eigenaar" te zijn van 6 van de 12 op EPO positieve stalen tijdens de Tour 1999 zoals bij een onderzoek van een Frans anti-dopinglab bleek. "Minstens één kopie van het dossier bezorgde hij aan de journalist", aldus Pound.

Op 9 september verwierp de UCI de houding van het WADA in deze zaak en beschuldigde indirect het WADA ervan de controversiële analyses publiek te hebben gemaakt.

Op 23 augustus onthulde de Franse sportkrant L’Equipe dat 6 urinestalen van Armstrong en 6 stalen van andere renners die tijdens de Tour de France van ’99 werden afgenomen, EPO bevatten. De analyse van het Parijse lab, die om wetenschappelijke redenen werd uitgevoerd, volgde echter niet het wettelijke protocol van de antidopingcontroles waardoor geen sanctie tegen Armstrong mogelijk is.