Uitslag Banik Ostrava - SC Heerenveen

Michel (Baraja)
SC Heerenveen heeft zijn heenwedstrijd in de UEFA Cup met 2-0 verloren van Banik Ostrava. De Tsjechische équipe won in eigen huis met 2-0 van de dolende Friese ploeg, die toch al een moeilijke seizoensstart doormaakt.

De ontmoeting tussen Banik Ostrava en SC Heerenveen was er één tussen twee ploegen die zwak zijn gestart in de nationale competities. Vooral voor Banik Ostrava is dat een hard gelag. In 2004 was de ploeg nog kampioen van Tsjechië en stond het op de drempel van de Champions League. Vorig seizoen werd echter al de dalende lijn ingezet en kwalificeerde de ploeg zich enkel voor de UEFA Cup door de beker te winnen.

Gertjan Verbeek moest even puzzelen om tot een opstelling te komen, want Georgios Samaras kon niet starten wegens een bovenbeenblessure. Pranjic verving de Griek in de aanval. De wedstrijd begon wat kabbelend, zonder dat beide partijen in scoringsposities kwamen. De eerste uitgespeelde kans was voor SC Heerenveen. Pranjic schoot van dichtbij op keeper Raska, waarna de Tsjechische doelman opnieuw redde na een inzet van Bruggink. Naarmate de eerste helft vorderde werd Ostrava gevaarlijker. De Friezen kwamen niet uit de verdrukking en vooral via hoekschoppen creëerde de Tsjechische ploeg veel kansen. Het was dan ook geen verrassing dat juist een corner de 1-0 voor de thuisploeg opleverde. Klimpl sloeg toe nadat Heerenveen de bal maar niet kon wegwerken.

Na de openingstreffer kwam Heerenveen totaal niet meer in het spel voor tijdens de eerste helft. Er werd vaak onnodig balverlies geleden en slechts een aantal spelers haalde zijn gebruikelijke niveau. Zelfs de ervaren Paul Bosvelt bracht geen lijn in het spel van zijn ploeg. Bij het scheiden van de markt voor rust verdubbelde Ostrava de score. Magera benutte een strafschop nadat Bakkati in de fout ging door Metelka een licht duwtje te geven.

Vlak na de pauze kreeg Heerenveen een uitstekende mogelijkheid op de aansluitingstreffer. Hansson stond vrij na een corner van Yildirim, maar de kopbal van de Zweed werd gekeerd door Raska. Huntelaar kwam vervolgens net te laat voor de rebound. De kans voor Heerenveen bleek het startsein voor beter voetbal aan de kant van de Friezen, al kroop Ostrava wel erg in zijn schulp, hopend op een snelle uitbraak. Na zestig minuten dacht Huntelaar te hebben gescoord, maar de spits stond in buitenspelpositie. Een kwartier later stond Huntelaar in kansrijke positie niet buitenspel, maar kon hij de bal niet onder controle krijgen en schoot recht op de keeper.

In het laatste kwartier trok Ostrava zich steeds verder terug en verontruste het de defensie van Heerenveen geen enkele maal. De ploeg van Verbeek vond echter geen antwoord op het verdedigende werk van de Tsjechen. Zelfs de vrije trappen van Ugur Yildirim stichtten onvoldoende gevaar. Ook het inbrengen van Samaras kon de Friezen geen redding brengen. Heerenveen was alleen tijdens het tweede gedeelte van de eerste helft de onderliggende partij, maar in die periode werden wel dure tegentreffers geleden.


Karakteristiek:

Banik Ostrava – SC Heerenveen 2-0
29. Klimpl 1-0
45. Magera (penalty) 2-0

Scheidsrechter: Ivanov (Rus)
Gele kaarten: Papadopoulos, Hoffmann, Raska (Banik Ostrava)


Opstellingen:

Banik Ostrava: Raska; Hoffmann, Klimpl, Cizek, Besta; Bystron, Rajtotal, Metelka
( 54. Coupek), Magera; Papadopoulos ( 83. Stanek), Zeher ( 63. Sloncik).

SC Heerenveen: Waterman; Hansson, Seip, J. Drost, Bakkati; Breuer, Bosvelt ( 83. Samaras), Bruggink ( 70. Steur); Yildirim, Huntelaar, Pranjic.