Sörensen wint in Avila

Michel (Baraja)
Nicki Sörensen heeft de achttiende etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. Na een boeiende rit van Avila naar Avila klopte de Deen Pascual Rodriguez in de sprint. Roberto Heras blijft de drager van de amarillo leiderstrui.

De coureurs kregen vandaag voor het laatst te maken met serieuze cols op weg naar Avila, een aankomstplaats die altijd spektal belooft. Op voorhand leek het geen rit waarin het klassement overhoop zou worden gegooid; daarvoor lag de laatste beklimming – de Navalmoral - te ver van de finish en waren de vijf cols ook niet steil genoeg. Het leek een ideale rit voor vluchters of mannen die wat verder stonden in het klassement: een beetje het type Bettini. De krekel zelf kwam echter niet meer aan de start, zodat nog maar 133 renners rond het middaguur begonnen aan het achttiende hoofdstuk van deze Vuelta.

Gilberto Simoni en Staf Scheirlinckx kozen al na één kilometer voor het avontuur, maar konden niet lang weg blijven. Na twaalf kilometer ontstond er een omvangrijke kopgroep van zestien man die al snel de ruimte kreeg van de grote groep. Bekende namen bij de vluchters waren Oscar Pereiro, Pablo Lastras, Eladio Jimenez, Vicente Garcia Acosta en Miguel Angel Martin Perdiguero. Op het moment dat de voorsprong van het zestiental twee minuten bedroeg, probeerde Jimmy Casper in z’n eentje de kloof met de leiders te dichten. Zo’n zeventig kilometer lang zou de Franse sprinter zwemmen tussen de vluchters en het peloton voordat hij het nutteloze inzag van zijn poging en zich liet terugzakken.

In het peloton was het alleen Liberty Seguros dat een beetje het tempo onderhield, zodat het al snel duidelijk was dat de winnaar vooraan zat. Voorin werd de kopgroep uit elkaar geslagen op de laatste beklimmingen: de Serranillos en Navalmoral. Op de top van de Navalmoral passeerde Javier Pascual Rodriguez als eerste, voor Nicki Sörensen en Garcia-Acosta. Zij volgden echter al op meer dan twintig seconden. In het uitgedunde peloton werd er niet echt aangevallen op de laatste serieuze col van deze Vuelta. Mancebo plaatste wel wat versnellingen, maar Heras had genoeg mannen om zich heen.

Bleef over de strijd om de ritzege. Sörensen daalde zeer snel en achterhaalde Pascual Rodriguez. Twee kilometer voor de finish kwam ook Garcia-Acosta vooraan postvatten na een indrukwekkende achtervolging. In het idyllische Avila (kasseitjes met een kasteel op de achtergrond) draaide het uit op een strijd tussen drie stervende zwanen. Uiteindelijk werd het een sprintje tussen Pascual Rodriguez en Sörensen, waarin de Deen met overmacht de snelste was. Het is voor de 30-jarige renner van CSC waarschijnlijk zijn mooiste zege. In 2003 won hij het Deens kampioenschap op de weg. In de straten van Avila plaatste Mancebo nog een venijnige aanval die hem wat seconden tijdwinst opleverde.

Morgen is er een zeer vlakke rit en lijkt een massasprint realistisch. Op weg naar Alcobendas moet maar 142 kilometer worden afgelegd met slechts twee heuveltjes. Die zijn echter wel aan het begin van de rit gesitueerd, zodat de troepen van Petacchi het makkelijk kunnen laten aansturen op een massaspurt. De vraag is alleen hoeveel hulp ze daarbij krijgen van andere ploegen, want menig rappe man is al naar huis.

Uitslag 18e etappe Avila – Avila- 197 kilometer:

Positie:Coureur:Land:Ploeg:Tijd:
1.N. SörensenDENCSC5.05.34
2.J. Pascual RodriguezSPACOM0’00''
3.V. Garcia-AcostaSPAIBA0'22''
4.D. NardelloITATMO1'06''
5.O. PereiroSPAPHO1'06'’

Klassement na achttien etappes:

Positie:Coureur:Land:Ploeg:Tijd:
1.R. HerasSPALIB74.30.48
2.D. MenchovRUSRAB4'30''
3.C. SastreSPACSC4'50''
4.F. ManceboSPAIBA5'48''
5.C. Garcia QuesadaSPACOM6'22''