Bettini sterkste in zware sprint

Ambrosius
Paolo Bettini heeft de 16e etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. Hij was de sterkste in de massasprint waarbij de finish lag na een kort en venijnig klimmetje.

De zestiende etappe ging van Leon over 162.5 kilometer naar Valladolid. In het begin van de etappe waren er verschillende aanvallen, onder andere van Van Bon en Veneberg. Zij zaten in een groepje van tien dat gegrepen werd op 85 kilometer van de streep.

Op ongeveer veertig kilometer van de finish gingen er nog twee man op avontuur: Burgos en Gomez. Zij kregen ruim een minuut, maar konden niet vooruit blijven, op vijftien kilometer was hun vlucht gedaan. De sprinters zaten op twee kilometer van de streep allemaal voorin klaar. Daarbij zaten ook een aantal andere renners, zoals Bettini en Perdiguero, omdat de finish lag na een kort klimmetje. Toen Bettini aanging op enkele honderden meters van de streep kon er niemand meer overheen komen. Petacchi kwam nog dichtbij, maar zijn landgenoot was duidelijk de sterkste. De klassementsrenners zaten allemaal mee bij de eersten, waardoor er geen veranderingen kwamen in het algemeen klassement.

Uitslag 16e etappe Ronde van Spanje

PlaatsNaamPloegLandTijd
1Paolo BettiniQuick StepItalië3.40.56
2Alessandro PetacchiFassa BortoloItaliëz.t.
3Martin PerdigueroPhonakSpanjez.t.
4Joaquin RodriguezSaunier DuvalSpanjez.t.
5Samuel SanchezEuskaltelSpanjez.t.

Klassement na 16e etappe

PlaatsNaamPloegLandTijd
1Roberto HerasLiberty SegurosSpanje65.28.36
2Denis MenchovRabobankRusland4'30"
3Carlos SastreCSCSpanje4'50"
4Francisco ManceboIlles BalearesSpanje6'45"
5Carlos Garcia QuesadaCommunidadSpanje8'02"