Harde aanval FIA op Michelin

Wouter (ziggyziggyziggy)
Na kritiek van Michelin op de voorgestelde nieuwe regels in de Formule 1 heeft de FIA de tegenaanval geopend op eigenaar Edouard Michelin.

Michelin, dat in 2001 zijn intrede deed in de Formule 1, heeft gedreigd zich per 2007 uit de sport terug te trekken uit woede over het plan om vanaf seizoen 2008 slechts met één bandenfabrikant te werken. De relatie tussen het bedrijf en de FIA was al verslechterd nadat Michelin de schuld had gekregen van de zo chaotisch verlopen race in de Verenigde Staten.

De onenigheid is sterker geworden nadat de plannen voor één bandenfabrikant bekend werden gemaakt en Michelin de FIA er zaterdag van beschuldigde "niet transparant" te zijn in zijn voorstellen en vuil spel te spelen.

Volgens de FIA is dit echter een reactie op de kritiek die de organisatie op de fabrikant had geleverd. "Hij (Michelin) is duidelijk geïrriteerd dat de FIA de tekortkoming van het bedrijf om goede banden te leveren in de Verenigde Staten, heeft veroordeeld. Hij zou moeten proberen te snappen dat geen enkel bestuur, deelnemer of betalende bezoeker blij kan zijn met een leverancier die verkeerd materiaal meeneemt en een grote race in het wereldkampioenschap ruïneert," aldus de FIA in een verklaring.

"Aangaande het voorstel voor één bandenfabrikant moet meneer Michelin weten dat het voorstel niet van de FIA is gekomen maar van alle deelnemende teams, inclusief alle teams van meneer Michelin zelf. Er zijn goede argumenten voor één bandenfabrikant in de Formule 1. Als meneer Michelin zich niet van deze simpele feiten bewust is, laat hij een bijna komisch gebrek aan kennis van de moderne Formule 1 zien."

De aanval volgt op de opmerking van Michelin dat de FIA vuil spel heeft gespeeld rondom de aanbesteding van een contract voor het World Touring Car Championship. Dat contract ging naar rivaal Yokohama en daar was Michelin nogal verbaasd over. Volgens de FIA is de gang van zaken echter erg helder. "Dit was simpelweg omdat hun bod de beste was, het had niets te maken met Michelin's debacle op Indianapolis. Integendeel, de uiteindelijke beslissing is zelfs vóór de Grand Prix in de Verenigde Staten genomen," aldus de organisatie.