Bekele, Isinbayeva atleten van het jaar

Michel (Baraja)
Kenenisa Bekele en Yelena Isinbayeva zijn door de IAAF uitverkozen als atleten van het jaar 2005. Dit maakte de atletiekorganisatie vandaag in Monaco bekend.

Bekele was in 2004 ook al de beste atleet volgens de IAAF. Dit jaar kende de Ethiopiër opnieuw een ijzersterk seizoen. Bij het WK veldlopen pakte de 23-jarige atleet zowel het goud op de korte als de lange cross en ook op de baan schitterde Bekele. In Helsinki won hij ‘uiteraard’ goud op de 10.000 meter en in augustus liep hij op die afstand een fenomenaal wereldrecord. Het jaar begon nog dramatisch voor Bekele toen zijn verloofde tijdens een bosloop in elkaar zakte en stierf.

Zoals de uitverkiezing van Bekele logisch was, zo lag het ook in de lijn der verwachtingen dat Yelena Isinbayeva als atlete van het jaar zou worden uitgeroepen. De Russin zette tijdens het WK een nieuw wereldrecord met de polsstok: 5,01 meter. Op 22 juli was ze tevens de eerste vrouw die de magische vijfmetergrens bedwong. In totaal heeft Isinbayeva al achttien keer het wereldrecord verbeterd.