US Open: Overzicht Dag 11

Michel (Baraja)
Roger Federer en Lleyton Hewitt hebben zich gekwalificeerd voor de halve finales van de US Open. De Zwitser won verrassend eenvoudig van David Nalbandian, terwijl Hewitt tegen Jarkko Nieminen tot het uiterste moest gaan.

Federer liet in de avondsessie tegen Nalbandian zien waarom hij dé topfavoriet is in New York. Nalbandian – die in de laatste zeven ontmoetingen vijf keer Federer de baas was – verloor kansloos: 2-6, 4-6 en 1-6. De Fed Express begon weer wat weifelend aan zijn partij door vroeg zijn service in te leveren. Maar Nalbandian heeft simpelweg niet de sterke opslag om dan meteen de set uit te serveren. Sterker nog: Federer kwam snel in zijn ritme en brak Nalbandian liefst drie keer in het eerste bedrijf.

De tweede set verliep eigenlijk volgens hetzelfde stramien. De Argentijn was de eerste die door de service van zijn opponent ging, maar op 3-4 brak Federer weer terug. In deze fase speelde Federer zijn beste tennis en sleepte door Nalbandian nog eens te breaken de set binnen. In de derde set was het verzet van de Argentijn gebroken. ”Ik verwacht altijd het ergste, dus ik ben heel tevreden over deze wedstrijd. Ik kwam al snel in mijn ritme en dat geeft vertrouwen,” reageerde Federer. Nalbandian was vol lof over zijn opponent: ”Ik serveerde niet goed, maar als hij zo speelt is het bijna onmogelijk hem te kloppen.”

Federer kan de eerste speler sinds het proftijdperk (vanaf 1968) worden die in twee achtereenvolgende jaren zowel de US Open als Wimbledon wint. De huidige nummer één van de wereld heeft dit jaar al 69 van zijn 72 partijen in winst omgezet. De Zwitser speelt in de halve finale tegen Lleyton Hewitt, de man die hij vorig jaar in de finale met 6-0, 7-6 en 6-0 klopte.

Hewitt won namelijk zijn kwartfinale partij tegen de Fin Jarkko Nieminen: 2-6, 6-1, 3-6, 6-3 en 6-1. Met slechts 2,5 uur was deze vijfsetter opvallend snel afgelopen. Dat kwam vooral door de eerste twee sets, waarin steeds één speler de dominante partij was. De derde set kende een dubieus moment: Nieminen brak Hewitt na een twijfelachtige beslissing van de lijnrechter. De Fin pakte meteen ook de set. Hewitt verzamelde echter al zijn strijdlust bij elkaar en liet zien waarom hij in 2001 de titel pakte.

”De omstandigheden waren lastig vandaag. Bovendien kan Jarkko een boel topspelers problemen bezorgen,” meldde Hewitt. In de halve finale treft hij met Federer een lastige tegenstander. De laatste acht ontmoetingen eindigden in een zege voor de Zwitser. ”Ik weet dat ik goede uitslagen tegen hem heb geboekt, maar ben me er van bewust dat hij er alles voor zal doen om revanche te nemen,” keek Federer alvast vooruit.

Uitslagen Kwartfinales – Mannen:
R. Federer (Zwi/1) – D. Nalbandian (Arg/11) 6-2, 6-4, 6-1
L. Hewitt (Aus/3) – J. Nieminen (Fin) 2-6, 6-1, 3-6, 6-3, 6-1

Programma Halve Finales:
R. Federer (Zwi/1) – L. Hewitt (Aus/3)
A. Agassi (USA/7) – R. Ginepri (USA)

Programma Halve Finales – Vrouwen:
M. Sharapova (Rus/1) – K. Clijsters (Bel/4)
M. Pierce (Fra/12) – E. Dementieva (Rus/6)