Hewitt in vijf sets langs Nieminen

Ambrosius
De als derde geplaatste Lleyton Hewitt heeft de halve finale van de US Open bereikt. Hij won in de kwartfinale in vijf sets van de Fin Jarko Nieminen.

Nieminen begint verrassend aan de kwartfinale in het Arthur Ashe Stadium. Hij breekt twee keer de service van Hewitt en wint daarmee de eerste set met 6-2. In de tweede set herstelt Hewitt zich door op zijn beurt Nieminen twee keer te breken in het begin van de set en daardoor 5-0 voor te komen. De volgende twee games verlopen 'volgens service', waardoor Hewitt met 6-1 de set wint en de stand weer in evenwicht is.

Zo verliep het begin van de derde set ook tot 3-4. Bij een stand van 30-40 op de service van Hewitt sloeg Nieminen een bal net naast de lijn, maar toch werd de bal goed gegeven, waardoor het 3-5 werd. Nieminen won vervolgens zijn service en kwam daardoor 2-1 in sets voor tegen de voormalige finalist in New York. Hewitt komt in de vierde set sterk terug door meteen te breken naar een 2-0 voorsprong. Nieminen krijgt in de game daarna meteen twee kansen op een re-break, maar zonder resultaat en met een 3-0 stand voor Hewitt. De verdere games konden er geen breaks genoteerd worden, waardoor er een 6-3 voor de vierde set op het scorebord verscheen.

In de vijfde set liet Hewitt zien waarom hij de favoriet was voor deze partij. Hij brak Nieminen in zijn eerste twee servicegames, waarvan de tweede zelfs op 'love'. Dit betekende 4-0 voor Hewitt, waarmee hij met 1,5 been in de halve finale stond. Even leek Nieminen terug te kunnen komen, maar Hewitt werkte knap twee breakpoints weg en brak bovendien door de service van Nieminen bij een stand van 5-1. Dit was dus meteen het einde van de wedstrijd na 2,5 uur tennis van redelijk niveau, maar om de finale te bereiken zal Hewitt beter moeten spelen. Daarvoor moet hij in de halve finale afrekenen met de winnaar van de partij tussen titelverdediger Federer en Nalbandian.