Petacchi ook in Burgos de snelste

Michel (Baraja)
Alessandro Petacchi heeft zijn vierde etappezege in de Ronde van Spanje geboekt. De Italiaanse sprinter won ook in Burgos. Denis Menchov behoudt zijn leiderstrui. Onderweg kwam Roberto Heras ten val, maar hij vervolgde zijn weg.

Na de loodzware dagen in de Pyreneeën en de rustdag van woensdag vervolgden vanmiddag de overgebleven 157 coureurs hun drieweekse tocht door Spanje. Voorafgaand aan de rit wisten de overgebleven topsprinters dat deze dag voorlopig de laatste kans bood op een massasprint. De drie ritten na vandaag eindigen namelijk allemaal bergop. De afstand sprak met 132 kilometer (aanvankelijk 148, maar vanwege ‘technische redenen’ besloot de organisatie de afstand in te korten) ook in het voordeel van de sprintersploegen. Toch waren de rappe mannen vooraf niet zeker van een massasprint, want in de laatste vijftig kilometer lagen nog twee hellinkjes.

De eerste de beste aanvaller van de dag had vandaag succes – iets wat niet vaak voorkomt. Luis Pasamontes (Relax-Fuenlabrada) koos na acht kilometer voor het avontuur en hij kreeg alle vrijheid van het peloton. De voorsprong van de 25-jarige Spanjaard groeide gestaag en na zestig kilometer had hij een bonus van 4.17 op het peloton. Fassa Bortolo gaf daar uiteraard het tempo aan.

Het leek een dag zonder noemenswaardige dingen te worden totdat bij een valpartij Roberto Heras ten val kwam. De drievoudig winnaar van de Vuelta en huidige nummer twee bleef even liggen, meldde zich bij de dokter met knieproblemen, maar kwam later weer postvatten in de hoofdmacht. Ook de Deen Jakob Piil kwam ten val. Hij werd afgevoerd naar het ziekenhuis.

Nadat alle commotie voorbij was zette het peloton zijn jacht op Pasamontes voort. Nu kwam Quick Step (voor Boonen) de troepen van Petacchi vergezellen. Ook T-Mobile (Zabel) verzette wat werk. De eenzame Pasamontes werd op elf kilometer van de streep ingerekend en in Burgos draaide het uit op een massaspurt. Petacchi bleek met overmacht de snelste. Zabel en Zanotti eindigden als tweede en derde. Boonen kwam er weer niet aan te pas.

De rit van morgen heeft weer een aankomst bergop. Het gaat echter wel om een colletje van de derde categorie. Onderweg doen de renners de vallei van Cantabrië aan, met als uitschieter de lastige Puerto de la Sía. Jammer dat de beroemdste coureur uit Cantabrië – wereldkampioen Oscar Freire – er niet bij is. Na de vrijdagse rit wacht een weekend met nog eens twee aankomsten bergop.

Uitslag 11e etappe Logroño – Burgos 132 kilometer:

Positie:Naam:Land:Ploeg:Tijd:
1.A. PetacchiITAFAS3.13.36
2.E. ZabelDUITMO0'00''
3.M. ZanottiITALUI0’00''
4. T. BoonenBelQUI0’00''
5.H. HausslerDuiGER3'31''


Klassement na elf etappes:

Positie:Naam:Land:Ploeg:Tijd:
1.D. MenchovRUSRAB48.21.11
2.R. HerasSPALIB0'47''
3.F. ManceboSPAIBA1'53''
4. C. SastreSPACSC1'57''
5.C. Garcia QuesadaSPACOM3'31''