US Open: Overzicht Dag 10

Michel (Baraja)
Andre Agassi en Robby Ginepri hebben zich geplaatst voor de halve finales op de US Open. Agassi won na een fantastische comeback van James Blake. In het vrouwentoernooi boekten Elena Dementieva en Mary Pierce een ticket voor de laatste vier.

De confrontatie tussen Agassi en Blake was pas om 1.00 uur lokale tijd afgelopen. Het was ongetwijfeld de mooiste wedstrijd van het toernooi tot nu toe met Agassi als winnaar: 3-6, 3-6, 6-3, 6-3 en 7-6. Het leek er lange tijd niet naar uit te zien dat het zo’n fantastisch gevecht zou worden. Daarvoor was Blake aan het begin van de wedstrijd gewoon te goed. De wildcardhouder brak Agassi in de eerste set twee keer en pakte die set in 23 minuten. The Las Vegas Kid herstelde zich snel in het tweede bedrijf meteen te breaken, maar Blake raasde door en brak zijn oudere opponent liefst tweemaal om ook de tweede set te pakken.

In de derde set kwam Blake opnieuw een break voor, maar nu sloeg Agassi terug door twee keer door de service van zijn tien jaar jongere tegenstander te gaan. Het momentum van de wedstrijd verschoof definitief naar Agassi toen hij ook set vier met 6-3 wist te winnen. De beslissende set liet tennis van het hoogste niveau zien. Blake was de eerste die een break plaatste, na enkele fantastische rally’s. Agassi gaf echter weer niet op en zag zijn vechtlust beloond door een tiebreak uit het vuur te slepen. Die won Agassi met 8-6.

Voor een plaats in de finale speelt Agassi zaterdag tegen Robby Ginepri. De Amerikaan versloeg in een thriller Guillermo Coria: 4-6, 6-1, 7-5, 3-6 en 7-5. In de vijfde set kwam Coria een break voor, maar Ginepri kwam sterk terug en maakte de rebreak. Hierna was het Ginepri die steeds zijn opslag behield en Coria m๓est dat ook doen om in het toernooi te blijven. Dat ging eerst nog goed, maar op het zesde matchpoint sloeg Ginepri toe. ”De laatste drie wedstrijden hebben me fysiek gesloopt. Ik snapte niet dat ik deze wedstrijd er uit heb gesleept,” meldde Ginepri na afloop.

Ook in het vrouwentoernooi was er een onvervalste kraker. Elena Dementieva won pas in de afsluitende tiebreak van Lindsay Davenport: 6-1, 3-6 en 7-6. In de eerste set domineerde Dementieva zowat elke rally en brak ze de Amerikaanse drie keer. Davenport was echter de betere in set twee en zorgde voor een beslissende set. Daarin serveerde op 6-5 Dementieva voor de wedstrijd, maar haar service liet haar weer eens in de steek. De Russin moest eerst nog een matchpoint overleven om de tiebreak met 8-6 te winnen.

”Na mijn verlies van vorig jaar in de finale droom ik al het hele jaar van een herkansing op zaterdag,” jubelde Dementieva. De dame uit Moskou ontmoet in de halve eindstrijd Mary Pierce die weinig problemen had met Amelie Mauresmo: 6-4 en 6-1. Voor Pierce is het de eerste keer dat ze in de halve finale van de US Open staat.

Uitslagen Kwartfinales- Vrouwen:
M. Pierce (Fra/12) – A. Mauresmo (Fra/3) 6-4, 6-1
E. Dementieva (Rus/6) – L. Davenport (USA/2) 6-1, 3-6, 7-6

Programma Halve Finales:
M. Sharapova (Rus/1) - K. Clijsters (Bel/4)
M. Pierce (Fra/12) – E. Dementieva (Rus/6)

Uitslagen Kwartfinales- Mannen:
A. Agassi (USA/7) – J. Blake (USA) 3-6, 3-6, 6-3, 6-3, 7-6
G. Coria (Arg/8) – R. Ginepri (USA) 6-4, 1-6, 5-7, 6-3, 5-7

Resterende Kwartfinales:
R. Federer (Zwi/1) – D. Nalbandian (Arg/11)
L. Hewitt (Aus/3) – J. Nieminen (Fin)