Nederland blijft winnen op WK Honkbal

Bram (Chiel-Montagne)
Er komt maar geen einde aan de Nederlandse zegereeks op het WK Honkbal in eigen land. In Haarlem werd ook de vierde wedstrijd tegen Brazilië in winst omgezet: 7-0.

In een uitverkocht Pim Mulierstadion startte Nederland uitstekend. De mannen van Eenhoorn hadden het devies van hun coach om de Braziliaanse defensie gelijk onder druk te zetten ter hand genomen en dat wierp al snel zijn vruchten af. Zo had de Zuid-Amerikaanse werper Henrique Imai in het eerste bedrijf zijn handen vol aan de Nederlandse slagploeg en duurde het dan ook even voordat er drie landgenoten waren uitgegooid.

Michael Duursma kon Imai echter niet drie slag aan zijn broek smeren. De Pioniers-speler kwam na geraakt werpen op de kussens en zette Oranje al vroeg op een 1-0 voorsprong. Een mentale tik voor de Brazilianen, want even daarvoor had de Braziliaanse veldploeg verzuimd de inning vroegtijdig te beëindigen door tot tweemaal toe een mogelijk dubbelspel te verprutsen. De volgende tik deelde Oranje in de tweede inning uit, toen het de score uitbouwde naar 3-0.

Hierna nam Nederland wat gas terug. Niet alleen door de comfortabele voorsprong, maar ook door het spel van Patrick Beljaards. De werper van Kinheim voelde zich zichtbaar op zijn gemak in zijn 'eigen' stadion en pitchte een ijzersterke wedstrijd. De Braziliaanse slagploeg kon geen grip krijgen op de ballen van Beljaards. Illustrerend hiervoor was de vijfde inning, waarin drie Zuid-Amerikanen op rij met drie slag naar de kant moesten.

De werper van Kinheim leek zodoende lange tijd op weg naar een no-hitter, maar in de zesde periode moest hij toch zijn eerste honkslag prijsgeven. Brazilië rook bloed en zette Beljaards meer onder druk, waardoor hij werd geconfronteerd met volle honken. Een goede veldactie van Oranje maakte echter een einde aan de inning, waarna Percy Insania in de gelijkmakende beurt met een flinke klap nog twee man binnen sloeg en de stand naar 5-0 tilde.

Ook in het laatste bedrijf bleef de Nederlandse veldploeg zonder veel problemen overeind. In de gelijkmakende beurt stelde Kingsale en Sidney de Jong met een homerun vervolgens de einduitslag vast. Met deze klinkende overwinning staat Oranje al met één been in de kwartfinales. Als Nederland vanavond weet te winnen van Zuid-Afrika dan is het definitief zeker van een plaats bij de beste acht van dit WK.