Liefde tussen Doornbos en Midland bekoeld

Dennis (dennistd)
Robert Doornbos is niet langer in beeld is bij Midland. Een niet betaalde afkoopsom zou hiervan de oorzaak zijn. Colin Kolles, die tijdens de Grand Prix van Spanje Doornbos een voorcontract voor 2006 aanbood, vindt nu dat Christijan Albers de snellere Nederlander is. Hij ziet in de jonge coureurs Albers en Davidson zijn ideale rijderskoppel voor volgend jaar.

Volgens het team van Alex Shnaider heeft Doornbos een afkoopsom van 150.000 euro bij zijn overgang naar Minardi niet betaald. "Zo lang meneer Shnaider de eigenaar is van Midland, zal Doornbos nooit voor dit team rijden", zegt teambaas Kolles. Hij heeft juridische stappen aangekondigd om de afkoopsom alsnog te innen. "Al gaat het maar om vijf euro, wat je verschuldigd bent, moet je betalen."

De manager van Doornbos, Marco Zecchi, is net zo zeker van zijn standpunt in de kwestie: "Zo lang Kolles de baas is bij Midland, zal en wil Robert niet bij dat team rijden. Hij gooit ten onrechte een hoop stront over Robert heen. Wij zijn hem geen cent verschuldigd."

Volgens de Italiaan vertelt Kolles leugens en heeft hij in strijd met de afspraken vertrouwelijke correspondentie geopenbaard. Het AD en het autosportmagazine Formule 1 kregen dit weekend van Kolles een brief ter inzage, waarin het bedrijf Eagle Corporate SA uit Monaco namens Doornbos belooft de afkoopsom voor 21 juli 2005 te betalen. De brief is ondertekend door Kolles en door Marcus T. Mussa, een vertegenwoordiger van Eagle Corporate SA.

Volgens Zecchi is de brief wel echt. De vertrouwelijkheid van het document zou echter opzettelijk door Kolles geschonden, wat tegen de afspraken zou zijn. Hij beroept zich op het eerdere contract met Jordan, waarin zou staan dat de Rotterdammer onmiddellijk van zijn verplichtingen als test- en reserverijder af kon, als hij bij een ander team een contract als coureur zou krijgen.

Die situatie deed zich in juli voor, toen hij Patrick Friesacher bij Minardi kon vervangen. Kolles hield toen echter vast aan een opzegtermijn van 14 dagen. Bovendien had hij Doornbos op Paul Ricard in de EJ15B laten testen, ondanks dat er toen al geruchten de ronde deden dat de 23-jarige coureur naar de directe concurrent van het team zou gaan overstappen. Uit concurrentie-overwegingen wilde hij de twee weken opzegtermijn handhaven, zodat Doornbos niet op Hockenheim en in Boedapest zou kunnen rijden. Uiteindelijk werd toen een afkoopsom overeengekomen.

Zecchi zegt nu dat dat de enige manier was om Doornbos onmiddellijk bij Minardi te kunnen laten rijden. "We stonden met onze rug tegen de muur, Robert had het recht om onmiddellijk te gaan rijden."

Met de afkoopsom zou om praktische redenen zijn ingestemd. "Maar Kolles heeft er helemaal geen recht op. Dat zullen we eventueel in de rechtszaal duidelijk maken. En pas wanneer de rechter ons tot betaling dwingt, zullen we betalen."