Dubbelslag Menchov in Vuelta

Michel (Baraja)
Denis Menchov heeft de negende etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De Rus in dienst van Rabobank was de snelste in een lange tijdrit. Menchov is ook de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Het 48 kilometer lange parcours rond het vakantieparadijs Lloret de Mar was verre van vlak. Halfweg lag de Alto de Tossas; een lange, maar toch niet zo steile klim. Onze landgenoot Niels Scheuneman ging als één van de eersten van start en voerde lange tijd de tabellen aan. Uiteindelijk eindigde de jonge Rabo-renner als 35e. De eerste coureur die het beter deed dan Scheuneman was Uwe Peschel, die later weer werd voorbijgestreefd door eerst Victor Hugo Pena en later Ruben Plaza.

Toen Plaza zijn snelle 1.01.03 op de klokken bracht waren de protagonisten uit het algemeen klassement al van start gegaan. Heras begon iets sneller dan Menchov, maar de Rus kwam al gauw in zijn ritme en liep seconde voor seconde uit op Heras. Vooral op de Tossas vergrootte Menchov zijn voorsprong. Bovenop die klim noteerde de kopman van Rabobank de snelste tussentijd. Uiteindelijk bleef Menchov Plaza negen seconden voor en boekt zo alweer zijn tweede ritzege in deze Vuelta.

Menchov herovert bovendien de amarillo leiderstrui, omdat Heras op 49 seconden finishte van de Rus. De drievoudig Vuelta-winnaar krijgt wellicht nog wat straftijd aan zijn broek, want hij sneed telkens stukken van het parcours af door de afbakening van oranje pionnen te negeren. In de schaduw van het duel Menchov-Heras voldeden Sastre en Mancebo met een respectievelijk verlies van 41 en 37 seconden aan de verwachtingen en blijven ze meedoen om een podiumplaats. Tegenvallende prestaties kwamen vandaag op naam van Aitor Gonzalez en Gilberto Simoni.

Morgen kan Heras zijn leiderstrui weer terugpakken, want dan staat er een zeer zware bergetappe op het menu. De aankomst ligt boven op Andorra Arcalís na een slopende rit van 206 kilometer. Naast de lange klim naar Arcalís zijn er onderweg nog drie andere zware heuvels die moeten worden bedwongen. De rit van dinsdag naar Aramón Cerler is zo mogelijk nog zwaarder. Op woensdag houden de renners een dubbel en dwars verdiende rustdag.


Uitslag 9e etappe Lloret de Mar – Lloret de Mar – 48 kilometer:

Positie:Naam:Land:Ploeg:Tijd:
1.D. MenchovRUSRAB1.00.54
2.R. PlazaSPACOM0'09''
3.F. ManceboSPAIBA0'37''
4.C. SastreSPACSC0'41''
5.R. HerasSPALIB0'49''
6.T. DanielsonUSADIS1'16''
7.V. PenaCOLPHO1'36''
8.U. PeschelDUIGER1'39''
9.S. GonzalezSPAPHO1'45''
10.O. PereiroSPAPHO1'47''

Klassement na negen etappes:

Positie:Naam:Land:Ploeg:Tijd:
1.D. MenchovRUSRAB34.23.53
2.R. HerasSPALIB0'47''
3.C. SastreSPACSC1'36''
4.F. ManceboSPAIBA1'53''
5.T. DanielsonUSADIS3'07''