Dramatische nederlaag hockeyheren

Michel (Baraja)
De Nederlandse hockeyheren hebben op dramatische wijze de finale van het EK in Leipzig verloren. De Spanjaarden, onder leiding van onze landgenoot Maurits Hendriks, stonden drie minuten voor tijd nog met 2-1 achter, maar scoorden driemaal in de laatste minuten: 2-4.

Oranje – voor de gelegenheid gestoken in een blauw tenue – begon niet al te aanvallend aan de wedstrijd. In de eerste tien minuten viel vooral Teun de Nooijer op met een kans en enkele knappe acties. De Spanjaarden kregen echter de meest serieuze mogelijkheden; zo miste Tubau een ‘onmisbare’ rebound. Nederland leek vooral te hopen op een strafcorner, maar kreeg er geen in de eerste 35 minuten. Dat was voornamelijk te wijten aan de uitstekende Spaanse defensie.

Na een wat saaie eerste helft was de tweede periode er één vol dramatiek en spanning. De Zuid-Europese ploeg startte uitstekend door vroeg op voorsprong te komen: Freixa scoorde met zijn backhand na een mooie solo van Amat. Hierna was Spanje duidelijk de dominante ploeg, maar verzuimde het de strafcorners te benutten, mede door knappe reflexen van doelman Vogels. Na 49 minuten liet Spanje een steekje vallen in de verdediging. Klaver stond vogelvrij en kon snoeihard uithalen voor de 1-1. Op het moment dat Taekema acht minuten voor tijd voor de zevende keer dit toernooi een strafcorner benutte, leek Nederland zelfs af te stevenen op de eerste Europese titel sinds 1987.

Dit mocht echter niet zo zijn. Spanje kreeg 3,5 minuut voor tijd een strafbal, omdat Freixa werd ingeklemd door twee verdedigers. Freixa zelf zorgde voor de 2-2. Op het moment dat de verlenging aanstaande leek sloeg Pol Amat twee keer toe. Eerst scoorde hij uit een tipp-in na een vrije bal voor de 3-2, waarna hij in de slotminuut Vogels nogmaals passeerde.

Nederland – Spanje 2-4
36. Freixa 0-1
47. Klaver 1-1
62. Taekema 2-1
67. Freixa 2-2
68. Amat 2-3
70. Amat 2-4

Strijd om de 3e plaats:
Duitsland – België 9-1